Kan förbereda provsprängning – före USA-besök

Kim Jong-Un.
NYHETER

President Barack Obamas kommande besök i Sydkorea har fått Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att reagera.

Diktatorn hotar nu med att genomföra ett kärnvapentest – om besöket äger rum.

– Vi har registrerat mycket aktivitet i provsprängningsområdet Punggyeri, säger en talesman för Sydkoreas försvar, uppger norska Dagbladet.

Enligt norska Dagbladet har Nordkoreas diktator Kim Jong-Un redan uttryckt att han inte vill att USA:s president Barack Obama ska besöka Sydkoreas huvudstad Seoul på fredag. Diktatorn ska ha beskrivit besöket som "ett farligt drag" och hotat med att han kommer genomföra provsprängningar av kärnvapen om besöket äger rum.

Det sydkoreanska försvarsdepartementet tar Kim Jong-Uns hot på mycket stort allvar och fruktar att den nordkoreanska diktatorn kan komma att genomföra sprängningarna som en provokation mot den amerikanska presidentens besök.

Ökat närvaron

Sydkoreas försvarsdepartement har under de närmaste dagarna sett hur Nordkorea ökat sin närvaro i provsprängningsområdet Punggyeri, som är beläget i Nordkorea, och tar detta som ett tydligt tecken på att Kim Jong-Un menar allvar med sitt hot.

– Vi tänker på möjligheterna att Nordkorea kan genomföra ett överraskande kärnvapentest, eller eventuellt bara låtsas att utföra ett test, säger Kim Min-Seok, talesman för försvarsdepartementet i Sydkorea, enligt TT.

Kan ske när som helst

Sydkoreanska försvarsdepartementet har tidigare betonat att kärnvapenprogrammet i Nordkorea har kommit så långt att ett kärnvapentest kan ske när som helst och att regimen i huvudstaden Pyongyang inte behöver lång tid för att ge order om det.

Nordkorea har tidigare genomfört tre kärnvaptentest. Det senaste skedde i februari förra året och resulterade i en väldigt spänd stämning på den Koreanska halvön och Nordkorea straffades med hårda sanktioner från FN.

Efter det första kärnvapentestet, som skedde i oktober 2006, antog FN en resolution vid namn 1718, som förbjuder Nordkorea från att genomföra kärnvapentest. Något som den nordkoreanska ledningen i Pyongyang inte brytt sig om.

FAKTA

Nordkoreas kärnvapentester

Tre underjordiska kärnvapenprov har utförts av Nordkorea under 2006, 2009 och 2013.

De två första testen tros ha gjorts med hjälp av plutonium medan det spekuleras i att det tredje testet gjordes med uranium som klyvbart material.

Nordkorea tros ha tillräckligt med kärnvapenmaterial för ett litet antal bomber, men inte tekniken för att göra en missil av kärnvapen.

Flera gånger genom åren har både FN och omvärlden försökt få den Nordkoreanska ledningen i Pyongyang att sluta med sina kärnvapentester, men inte lyckats.

Källa: BBC News