Så attackeras din mobil och smart-tv

NYHETER

Hur går det egentligen till när din mobiltelefon eller smart-tv utsätts för virus? Marcus Murray, it-säkerhetsexpert vid Truesec, förklarar – steg för steg.

• Det första den kriminella personen gör är att försöka att få sin skadliga kod in i din mobil eller smart-tv. För att han eller hon ska lyckas är en förutsättning att din telefon inte är uppdaterad alternativt att du surfar någonstans där det finns en skadlig kod.

• När personen har åtkomst till din mobil eller smart-tv kan denne till exempel stjäla information. För den som är ute efter affärsdata ur ett samhällsperspektiv kan saker i din mejl vara intressanta att leta efter. Det kan vara information som den kriminella personen vill tjäna pengar på, kanske genom att sälja till konkurrenter.

• Om personen vill tjäna pengar kanske han eller hon tar ditt kreditkortsnummer, exempelvis genom att titta in i din bankapplikation. Sedan jobbar personen vidare. Kanske skickas andra personer att hämta falska kreditkort och omsätta pengarna till kontanter.

Så skyddar du dig

Marcus Murray, it-säkerhetsexpert vid Truesec, ger sina bästa tips på hur du skyddar dig mot attacker.

Se till att ha en telefon från en stor tillverkare som du litar på. Den har mycket att förlora på om det kommer fram att den har övervakat dig eller andra.

Se till att alltid ha den senaste programuppdateringen. Annars har du ett säkerhetshål i telefonen.

Tänk på vad du laddar ner för applikationer. Välj väldigt populära appar som många använder. Deras tillverkare har mer att förlora på. Om någon app verkar spännande, men inte är populär, bör du undvika den. Den kan vara utlagd för att lura folk.

Att hålla sig på huvudvägen runt turiststråken är alltid säkrare än att ta bakvägarna, inte bara när man är turist i en stad. Det gäller även när det kommer till program och appar.