Succévärmen är tillbaka i helgen

1 av 2 | Foto: Krister Hansson
Enligt Klart.se kan vi förvänta oss sol i hela landet till helgen.
NYHETER

Påskvärmen gör som Jesus – återuppstår.

Helgen bjuder på rena sommarvädret med upp till 20 grader och sol.

– Det kommer att bli lite varmare än normalt i hela landet, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Något lägre temperaturer förväntas i dag och i morgon. Men sen smäller det igen – påskvärmen kommer tillbaka.

Enligt Klart.se kan vi förvänta oss sol i hela landet till helgen.

– Det blir torrt och varmt. Allra varmast blir det i norra Götaland och södra Svealand. Där kan det bli temperaturer på omkring tjugo grader, säger Martin Hedberg.

Vid kusterna blir det lite kallare. Även i Norrland förväntas något lägre temperaturer, omkring tio till femton grader.

”Ovanligt varmt”

– Det blir lite mer moln och lite lägre temperaturer i norr. Men jämfört med vad temperaturerna brukar ligga på i Norrland så här års är det ovanligt varmt, säger Martin Hedberg.

Enligt honom brukar det vara vår i södra Sverige så här års, men i år är det redan sommartemperaturer i stora delar av Götaland och södra Svealand. Det innebär att dygnstemperaturen är över tio grader.

– Men än är inte sommaren här. För att det ska räknas som sommar ska sommartemperaturen hålla i sig i fem dygn, säger han.

Lätt att bränna sig

Den som planerar att gå ut och sola i det vackra helgvädret bör vara lite försiktig. Så här års, när vi inte har hunnit vänja oss vid värmen, är många känsliga för solens uv-strålar.

– Det man bör tänka på är att inte vara ute för länge. Kolla gärna prognosen för uv-index i det område där du vistas. Annars är det lätt att du bränner dig, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Hon uppmanar även de som har tänkt ge sig ut och grilla i vårsolen att vara försiktiga.

– I norra delarna av Svealand, längs med Norrlandskusten och även i inlandet i södra och mellersta Norrland är det ganska hög brandfara. Har man tänkt grilla bör man kolla upp så att det inte råder eldförbud, säger hon.