Avrättningar stoppade – efter de dömdas krav

1 av 3
NYHETER

Två avrättningar har i sista stund skjutits upp i Oklahoma, USA.

Orsaken är ett domstolsutslag som ger dödsdömda fångar rätt att veta vilka droger som ingår i den injektion som ska ta deras liv.

Clayton Lockett hade bara ett par timmar kvar att leva när Oklahomas högsta domstol sköt upp avrättningen. På tisdagen var det meningen att han skulle ha fått en dödlig giftinjektion, men hemlighetsmakeriet runt sammansättningen i sprutan räddade honom och medfången Charles Warner för ytterligare en tid, skriver New York Times.

Konflikten bottnar i att större läkemedelstillverkare av etiska skäl har slutat sälja preparat för avrättningar i USA. De amerikanska delstater som tillämpar dödsstraff har därför på sistone börjat använda nya, ofta oprövade giftblandningar.

Hemligt innehåll

Ursprunget till läkemedlen i blandningarna hålls hemligt, för att det inte ska bli fler säljstopp.

Hemlighetsmakeriet är dock ett brott mot grundlagen, alla har rätt att veta hur och av vad de ska dö, slog Oklahomas delstatsdomstol nyligen fast. I väntan på att frågan ska utredas i högsta instans skjuts avrättningarna alltså upp.

Domslutet fick en man i Missouri, vars avrättning är planerad till onsdagen, att omedelbart kräva likartad behandling, skriver nyhetsbyrån Reuters.

TT