Barn hittade knivar på lekplats

”Hoppas ingen vuxen är skyldig”

NYHETER

Tekla, 11, och Nils, 7, skulle leka i lekparken när de hittade två vassa knivar som stack upp med spetsarna uppåt ur sanden.

– Det var obehagligt, tänk om någon hade gjort sig illa, säger Tekla Hast.

Grannbarnen Tekla Hast och Nils Blom skulle leka i lekparken utanför hemmet på Ämbarbovägen i Ljusdal förra veckan när de gjorde den otäcka upptäckten, som helahalsingland.se först rapporterade om.

Det var när de skulle hjälpa en flicka att åka ner för rutschkanan då Tekla fick syn på den första knivspetsen.

– Jag såg hur något blänkte i sanden, det var en kniv med orange skaft, säger hon.

Pappan: Man blir orolig

Tekla och Nils sprang hem till flickans föräldrar och berättade om vad de hittat. Sedan gick de tillbaka till lekparken för att kolla om det fanns något mer i sanden.

Tio centimeter bort från den första kniven låg ytterligare en kniv. Den var nedgrävd en bit under sanden, även denna med spetsen uppåt. Teklas pappa Magnus Hast tycker att händelsen är otäck.

– Det är klart man blir orolig, man hoppas ju att det är ett tonårsstreck och ingen vuxen människa som gjort det här, säger han.

Även Nils pappa Lars Blom reagerade på fyndet.

– Först blir man förvånad, sen rädd och till sist förbannad. Alla blir nog lite skärrade.

Under de 17 år som familjen Hast bott i området har de aldrig varit med om något liknande. Händelsen är nu polisanmäld och Magnus Hast uppmanar sina barn att vara på sin vakt.

– Nu är ju Tekla 11 år och kan kolla innan hon åker rutschkana, när det kommer till mindre barn är det svårare. Då åker man ju bara. Det är ju inte så lätt att se knivarna under sanden, säger Magnus Hast.

”Glömt kvar knivarna”

Rubriceringen på sådana här typer av brott beror väldigt mycket på omständigheterna.

– Det kan ju röra sig om personer som varit på platsen och till exempel grillat och glömt kvar knivarna. Om någon då skulle skada sig på dessa skulle rubriceringen bli vållande till kroppsskada, säger Mikael Hedström, presstalesman i Gävleborg. 

Mikael Hedström berättar vidare att rubriceringen kan bli så hög som grov misshandel och vållande till annans död – ifall ett barn skulle åka ned med huvudet före och råka hamna så illa att kniven skulle leda till döden.

– Det hade kunnat gå riktigt riktigt illa. Tänk om någon hade åkt på mage och landat i de där, säger Lars Blom.