Ukraina i ny offensiv mot pro-ryssar

1 av 5 | Foto: Mats Strand
Proryska separatister patrullerar i Slovjansk.
NYHETER

Ukrainas regering återupptar militäroperationen mot proryska separatister i landets östra delar sedan en politiker hittats död med tortyrskador.

Samtidigt ökar USA stödet till Ukraina med 330 miljoner kronor.

Den avstannade militäroperationen mot proryska separatister som ockuperar myndighetsbyggnader i östra Ukraina ska återupptas. Det förklarade landets tillförordnade president Oleksandr Turtjynov på tisdagskvällen efter att lokalpolitikern Volodymyr Rybak från Turtjynovs parti Fosterlandet hittats död i närheten av separatistkontrollerade Slovjansk, och där kroppen burit spår av tortyr, enligt presidenten.

Turtjynov sade även att fler "brutalt torterade" kroppar har hittats nära staden, rapporterar Reuters.

– Dessa brott begås med Ryska federationens fulla stöd och överseende, sade Turtjynov.

Stödpaket

Tidigare på dagen sade försvarsdepartementet att separatister beskjutit ett ukrainskt spaningsflygplan över Slovjansk. Ingen i besättningen ska ha skadats.

Ryska separatister sades samtidigt ha kommit överens med regeringen om att utrymma delar av en regional regeringsbyggnad i Donetsk som ockuperas.

Händelserna inträffade i samband med USA:s vicepresident Joe Bidens besök i landet. USA bekräftade ett nytt stödpaket till Ukraina på motsvarande 330 miljoner kronor, som delvis är öronmärkt för ekonomiska och politiska reformer. Samtidigt erbjöd Biden ett militärt stödpaket till Ukraina på nära 53 miljoner kronor.

Sanktionshot

Bidens tal när han mötte den politiska ledningen i Kiev handlade dock mest om Ryssland. Det var hårda ord om isolering och utökade sanktioner.

– Fler provokationer från Ryssland kommer att leda till ökade kostnader och ytterligare isolering av Moskva, hotade Biden.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev svarade på en del av hoten med att Ryssland är redo för ytterligare sanktioner från väst.

– Jag är säker på att vi kommer att kunna minimera konsekvenserna, sade han.

TT