Hajar mer avancerade än man trott

NYHETER

Det kanske är dags att glömma snacket om att hajar är levande fossil som simmar omkring. Ett nyupptäckt fossil visar nämligen att tidiga hajfiskar var mer lika dagens abborrar och gäddor än sina nutida artfränder.

"Hajar har traditionellt setts som en av de mest primitiva av de överlevande käkförsedda ryggradsdjuren. Och de flesta skolböcker skriver att strukturen hos moderna hajar bör vara väldigt lik den i primitiva hajliknande fiskar. Men så är inte fallet. De moderna hajarna är väldigt specialiserade, väldigt utvecklade och inte primitiva", säger forskaren Alan Pradel i ett pressmeddelande.

Tillsammans med kollegor vid American Museum of Natural History har han undersökt 325 miljoner år gamla fossil efter en hajlik art som fått namnet Ozarcus mapesae.

"3D-fossil"

Fossilet, som hittades i Arkansas i USA, är ovanligt välbevarat. I vanliga fall brukar fossil efter hajar, vars skelett ju är gjorda av brosk och inte ben, vara väldigt platta. Men i det här fallet var det nästan tredimensionellt.

"Det här vackra fossilet ger oss en av de första kompletta bilderna av gälbågarna och de tillhörande strukturerna i en tidig haj. Det finns andra liknande hajfossil men detta är det äldsta där du kan se allting", säger forskaren John Maisey.

Likt benfiskar

Alla fiskars huvuden är uppdelade i olika delar som käkar och en serie bågar som ger stöd åt käkarna och gälarna.

"Vi upptäckte att bågarnas uppbyggnad inte liknade något du ser hos de moderna hajarna eller hajlika fiskarna. I stället var arrangemanget i grunden likadant som det hos benfiskarna", säger Alan Pradel.

Att hajarna har genomgått någon form av utveckling av strukturen runt käkarna och bågarna under de 420 miljoner år de existerat på jorden är inte förvånande, enligt forskarna. Men studien kan få betydelse för hur den fortsatta forskningen på området kommer att se ut:

"Benfiskar kanske har mer att säga oss om våra första käkförsedda förfäder än vad de nu levande hajarna har", säger John Maisey.

Studien presenteras i tidskriften Nature.

FAKTA

Hajar

Är en grupp broskfiskar – skelettet är av brosk. Uppträdde för första gången för cirka 430 miljoner år sedan.

Det finns cirka 400 arter av hajar, i svenska vatten har 14 hajarter påträffats.

De flesta hajar är över en meter långa.

Är planktonätare eller rovfiskar.

Varje år sker runt 100 attacker mot människor, främst av tigerhaj, vithaj och tjurhaj. Samtidigt dödas ungefär 4,5 miljoner hajar av människor. Flera arter är hotade.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

TT