Nazist blir bombexpert

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Nazisten Patrik Fridén, 25 (närmast i bild), utbildar sig till bombexpert.
NYHETER

Nazisten Patrik Fridén, 25, utbildar sig till bombexpert.

Fridén som har kopplingar till Svenska Motståndsrörelsen läser en tvåårig Yrkeshögskoleutbildning i Karlskoga för att bli explosivämnestekniker, avslöjar Expressen.

– Det är klart oroande, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo till Aftonbladet.

Patrik Fridén, som kandiderar för Svenskarnas parti till riksdagen och Karlskoga kommun, är elev vid den kommunalt drivna yrkeshögskoleutbildningen ”Explosivämnestekniker” i Karlskoga.

Under den tvååriga utbildningen i Karlskoga får studenterna ”en aktuell och kvalificerad specialistkompetens med god bredd” för att arbeta inom industrier som tillverkar explosiva ämnen och hanterar engergetiska och brandfarliga material.

Kopplingar till SMR

Enligt Nerikes Allehanda har Patrik Fridén skrivit på flera högerextrema forum på internet. Och 2012 twittrade han en kort tid, i ett av inläggen använde han en hashtag med hakkors. Enligt NA är Patrik Fridén uppväxt i Skövde och har en delad politisk bakgrund inom Ung Vänster och Syndikalistisk ungdom. Men han har även kopplingar till den nazistiska organisationen i Svenska Motståndsrörelsen, SMR. En organisation som enligt Expo är Sveriges våldsammaste nazistgruppering, skriver Expressen.

– Det är klart oroande att en person som är ansluten till ett parti som vill ha nazistisk revolution i Sverige lär sig hantera explosiva ämnen, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo till Aftonbladet.

Patrik Fridén uppger för Expressen att han gått ur SMR, för han tror på en ”fredlig väg till makten”.

"Jag har ingenting i mitt brottsregister, jag har haft mitt vapenintresse sen långt innan jag blev nationalist och organiserade mig nationalistiskt.", skriver han i ett mejl till Expressen.

Patrik Fridén står med på Svenskarnas Partis valsedlar där han kandiderar i årets kommun- och riksdagsval.

”Våldsromantiken flödar”

Patrik Fridéns parti, Svenskarnas Parti som tidigare hette Nationalsocialistisk front, har kopplingar till gruppen Free the order. En gruppering som bildades för att stödja den våldsamma amerikanska högerextremistiska gruppen The Order, berättar Daniel Poohl.  

– Det är klart att det här är en politisk miljö, generellt, där våldsromantiken flödar. Och där användandet av våld bevisligen är nära till hands. Även om Svenskarnas Partis strategi just nu inte är att använda våld, säger han. 

På sin Facebooksida gillar Fridén bland annat Svenska Motståndsrörelsen, en rad högerextrema och nazistiska utländska partier såsom ukrainska Svoboda och den nazistiske översten i Luftwaffe Hans Ulrich Rudel. På sidan har han även postat bilder där han poserar med flera automatvapen, tagna under ett av skolans studiebesök hos ammunitionstillverkaren Norma.

”Förstår inte oron”

Andra elever vid utbildningen i Karlskoga har tagit upp Fridéns politiska kopplingar med skolledningen.

– Det har varit diskussioner om detta i elevvårdsgruppen men så länge han sköter sina åtaganden och respekterar de värdegrunder vi har på skolan och på arbetsplatserna kan jag inte ha några synpunkter, säger Ahmed Khaled, utbildningsledare på Yrkeshögskolan i Karlskoga till Expressen.

Enligt Khaled bevakar skolan frågan.

Till Expressen säger Patrik Fridén att han inte förstår oron över att han utbildar sig till bombspecialist.

"Nej jag kan inte förstå oron, många nationalister har ett intresse för Försvaret, det är ganska självklart. Denna utbildning är relaterad fast civil även om kunskaperna kan användas för jobb även inom Försvaret."

Aftonbladet har sökt Patrik Fridén.

ARTIKELN HANDLAR OM