Så trappades släktfejden upp

1 av 13
NYHETER

Den infekterade släktfejden i Norrköping har upprinnelse i en skilsmässa för flera år sedan, uppger flera personer till Aftonbladet.

– Det är fruktansvärt att det kunde gå så här långt, säger en person som känner båda släkterna.

Släktfejden ska ha pågått i flera år men eskalerade i samband med en gudstjänst i St:a Maria syrisk-ortodoxa kyrka i Ektorp på påskdagen. Omkring ett tusen personer hade samlats när en ordväxling mellan de två familjerna slutade i misshandel.

– De stod och pratade och plötsligt slog han bara till honom i ansiktet så att glasögonen gick sönder och han började blöda, säger ett ögonvittne.

Ytterligare personer ska ha gett sig in i bråket och tumult uppstod. Polisen larmades till kyrkan.

– Två anmälningar upprättades om misshandel respektive olaga hot, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Norrköping.

”Fullt krig”

Stämningen vid kyrkan lugnades ner när polisen kom och alla gick hem för att fortsätta fira påsk.

Enligt Aftonbladets källor var det den äldre av de nu döda bröderna som blev misshandlad vid kyrkan. Och den man som misstänks för den misshandeln är nu också misstänkt för mord.

På uppmaning från församlingen ska personer som var inblandade i söndagens bråk ha träffats i kyrkans lokaler igen på måndagen för att prata.

– Tanken var att försöka lösa problemet.

Efter det eskalerade släktfejden. En stor grupp beväpnade med vapen, knivar och knogjärn gick till attack i Hageby.

– Det var ett fullt krig där ute, säger en granne som Aftonbladet pratade med och som var den som larmade polisen.

Två bröder, 48 och 44 år, dödades och ytterligare sex personer skadades.

– De första polispatrullerna som kom till platsen gick inte ens ut ur bilarna utan satt kvar och väntade på förstärkning.

Fulspel från båda släkterna

Enligt flera grannar som Aftonbladet har pratat med tog det också närmare en kvart innan den första ambulansen kom till platsen.

Av de sex personer som skadades under bråket har fem kunnat skrivas ut från sjukhus efter lindriga skador. En 34-årig man vårdas fortfarande, och hans tillstånd är fortsatt livshotande men stabilt, uppger Bodil Knuthammar, pressekreterare vid landstinget i Östergötland.

En källa som är bekant med båda släkterna är bestört över händelsen.

– Det har varit fulspel från båda släkterna, men jag trodde aldrig att det skulle kunna gå så här långt.

Nu sitter fyra bröder från den ena släkten samt sonen till ett av mordoffren från den andra släkten anhållna. Flera förhör ska hållas idag med misstänkta och vittnen.

Polisen har beslagtagit allt från bilar till mindre tekniska fynd under utredningen, men vill inte kommentera dem ytterligare.

Senast på fredag klockan 12 ska åklagaren besluta om de anhållna ska begäras häktade eller inte.

ARTIKELN HANDLAR OM