Ryssar förbjuds åka utomlands

NYHETER

Vladimir Putin förbjuder fyra miljoner ryssar från att åka utomlands.

Anledningen är väntande sanktioner som kommer att belägga ryssarna med reseförbud.

Som givet ryskt semestermål rekommenderar nu Putin Krim i stället.

Foto: AP
Vladimir Putin.

Fyra miljoner ryska invånare som arbetar inom säkerhetstjänsten och en rad andra statliga institutioner förbjuds nu från att resa utomlands, rapporterar SR Ekot och hänvisar till den ryska dagstidningen Izvestja.

Beslutet har tagits i ett förebyggande syfte, då den ryska regeringen fruktar att flera av landets statsanställda kan drabbas av reseförbud när USA och EU:s sanktioner blir allt hårdare.

150 länder

En lista över 150 länder som de ryska statsanställda avråds från att resa till har släppts. På listan finns populära resmål som Turkiet, Egypten, Spanien och Italien. Men för att stilla de statsanställdas önskan om en semester rekommenderar Vladimir Putin ett annat resmål, nämligen den numera ryska Krimhalvön.

Då behöver inte de statsanställda åka utomlands och semestern blir inte så dyr.

Den ryske presidenten har nämligen beslutat om kraftiga subventioner på flygresor från alla städer utom Moskva och St. Petersburg till Krim. Ingen resa ska få kosta mer än 1500 kronor.

Kommer ta Putins deal

Chansen att flera av ryssarna tar Putins erbjudande om en billig semester på Krim är stor. Enligt Sveriges Radio känner flera av de anställda att de inte kan tacka nej till erbjudandet.

Den ryska regeringen har sedan tidigare avrått samtliga ryska invånare från att åka till USA eller länder som har utlämningsregler till USA, för att undvika att bli gripna eller trakasserade till följd av krisen i Ukraina.