Kapades på Facebook – av sexbedragare

NYHETER

För två år sedan kapades Linus Malmborgs Facebook-identitet.

Personen lurade unga flickor att skicka nakenbilder på sig själva.

Nu sitter den misstänkte 23-årige bedragaren häktad i väntan på åtal.

– Jag hoppas att tjejerna får upprättelse och att den skyldige får ett bra straff, säger Linus Malmborg. 

Foto: Krister Hansson
Bedragaren skapade en ny Facebook-profil i Linus namn – och använt hans bilder.

I februari 2012 upptäckte den då 16-årige Linus Malmborg från Höllviken att hans identitet hade blivit kapad på nätet. Någon hade skapat en ny Facebook-profil i hans namn och använt hans bilder, något som SVT:s Uppdrag granskning tidigare rapporterat om.

Personen som gömde sig bakom Linus Malmborgs identitet lurade unga flickor att skicka nakenbilder på sig själva. Om de inte ville fortsätta att skicka bilder hotade personen med att publicera dem på nätet.

”Trodde jag låg bakom”

Snart började tjejerna att höra av sig till den riktige Linus Malmborg.

– De skrev att de upplevde mig som obehaglig. De trodde att jag låg bakom det andra kontot. Det var över 100 tjejer som hörde av sig, berättar han för Aftonbladet.

Linus Malmborg gjorde flera polisanmälningar, men alla lades ned. Polisen sa bland annat att brott inte kunde styrkas.

Med hjälp av bland annat Facebook lyckades polisen spåra den 23-årig man som är misstänkt för brotten. Då hade Linus Malmborgs Facebook-identitet varit kapad i över ett och ett halvt år.

”Hoppas tjejerna får upprättelse”

I dag är Linus Malmborg 18 år gammal. Han berättar att händelserna har påverkat hans inställning till sociala medier.

– Jag har kvar mina konton, men är inte aktiv på samma sätt som förut. Det jobbigaste var att mitt namn hamnade i skiten och att så många tjejer blev utsatta för det här. Jag hoppas att de får upprättelse och att den skyldige får ett bra straff.

På de brott som 23-åringen hittills har blivit häktad finns tolv målsäganden från tolv år och uppåt. De utsatta flickorna kommer från olika delar av Sverige. Den häktade 23-åringen anklagas bland annat för utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande, olaga hot samt för ofredande av Linus Malmborg.

Åklagare Linda Lauronen begärde på onsdagen förlängd utredningstid i samband med den nya häktningsförhandlingen. 

– Vi har ett omfattande material att gå igenom. Utifrån det som vi har hittat hittills förstår vi att vi kommer att få fler målsägare, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM