Frågetecken om Ukrainas offensiv

NYHETER

Ukrainas regering uppger att de återtagit en stad från separatisterna – och i Slovjansk förbereder upprorsmännen sig på ett anfall.

Samtidigt breder laglösheten ut sig i landets östra delar.

Ukrainas återupptagna "antiterroristoperation" mot separatisterna i öster fortsätter att väcka frågetecken. På onsdagen förklarade inrikesdepartementet att säkerhetsstyrkorna "befriat" staden Svjatogorsk, omkring 15 kilometer norr om Slovjansk, som uppgavs vara en strategisk länk mellan de större separatistkontrollerade städerna. Men journalister på plats i Svjatogorsk såg inga militära styrkor – och förbryllade invånare konstaterade att staden aldrig kontrollerats av separatisterna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Omringade

Separatistborgmästaren Vjatjeslav Ponomarjov i Slovjansk sade på onsdagskvällen att de väntade sig ett anfall mot staden mycket snart – redan under natten mot torsdag, rapporterar Reuters.

– De omringar vår stad envist och tyst, sade Ponomarjov.

Ponomarjov bekräftade även att de har gripit den amerikanske journalisten Simon Ostrovsky. Motiveringen är att Ostrovsky har rapporterat "felaktig information", men borgmästaren underströk att den gripne journalisten behandlas väl och mår bra.

EU-krav på Kreml

Laglösheten har brett ut sig efter att väpnade proryska grupper tagit över myndighetsbyggnader och utropat sig till folkliga ledare. Tidigare i veckan fördes polischefen i Kramatorsk bort när rebeller tog över polishuset där. Uppgifter cirkulerar också om att fler journalister ska ha kidnappats – en av dem är den ukrainska tv-journalisten Irma Krat som greps av separatisterna i Slovjansk, misstänkt för "krigsbrott".

EU uppmanar Kreml att använda sitt inflytande för att få slut på laglösheten, och har särskilt uppmärksammat mordet på lokalpolitikern Volodymyr Rybak från Horlivka som hittats död med spår av tortyr på kroppen. En video har läckt ut där Rybak knuffas runt av en uppretad folkmassa efter att ha försökt ta ned en separatistflagga från kommunhuset.

TT