Proryska separatister grep amerikansk journalist

Foto: AFP
Här syns Simon Ostrovsky i Slavjansk på en bild från 21 april.
NYHETER

Journalisten Simon Ostrovsky har gripits i ukrainska Slovjansk.

Proryska separatister grep amerikanen i måndags och hänvisar till ”krigslagar”.

– Han är med oss och mår bra, säger Stella Korosjeva, talesperson för separatisterna, enligt brittiska the Guardian.

Under onsdagen bekräftade proryska separatister att de grep Ostrovsky i måndags och att de nu håller honom gisslan, i staden Slovjansk.

Simon Osotrovsky är korrespondentent för nättidningen Vice News och har bevakat krisen i Ukraina de senaste veckorna. Under perioden har han varit i Slovjansk ett flertal gånger. Staden i östra Ukraina har kontrollerats av beväpnade proryska styrkor sedan början av April, skriver the Guardian.

”Citerade hatisk borgmästare”

Ostrovsky greps tillsammans med en grupp andra journalister, men de har andra har släppts.

Enligt en talesperson för de proryska styrkorna hålls Ostrovsky i en byggnad som tillhör den ukrainska säkerhetstjänsten. Separatisterna har sedan början av april kontrollerat byggnaden och har byggt blockader med däck och skräp utanför.

Uppgifter från separatisterna gör dock gällande att Ostrovsky inte ska hållas som gisslan.

– Han är inte en gisslan utan vår gäst. Vi gav honom bara en plats att uppehålla sig, säger separatistborgmästaren Vjatjeslav Ponomarjov, rapporterar TT.

Ponomarjov menar att Ostrovsky spritt propaganda och att han hålls med stöd av krigslagar.

Innan Ostrovsky greps citerade han på Twitter vad Ponomarjov ska ha sagt på en presskonferens, om Ukrainas nya inrikesminister:

”Om [Avakov] kommer hit ska jag personligen sätta en kula i hans huvud... Jag kommer inte skaka hand med en bög.”

Bryter överenskommelse

Talespersonen för de proryska separatisterna, Stella Korosjeva, säger att Ostrovsky gripits misstänkt för att ha spionerat för Högra Sektorn – ett högerextremt ukrainskt parti.

Situationen för journalister i Slovjansk har förvärrats sedan i söndags, då tre personer sköts till döds vid en vägspärr i staden.

Vice News skriver att de står i kontakt med det amerikanska utrikesdepartementet och andra myndigheter, för att hjälpa Ostrovsky.

Det amerikanska utrikesdepartementet fördömer gisslantagningen och alla liknande händelser den senaste tiden, vilka man menar bryter mot en överenskommelse Ryssland och Ukraina nådde förra veckan.

– Vi uppmanar Ryssland att använda det inflytande de har över de här grupperna för att säkerställa att alla gisslanfångar släpps omedelbart, säger departementets talesperson Jen Psaki, enligt The Guardian.