al-Qaidas bombman kan ha dödats

1 av 2 | Foto: AP
al-Asiri misstänks bland annat ha tillverkat den bomb som användes av den så kallade kalsongbombaren.
NYHETER

Terrorgruppen al-Qaidas bombmakare, Ibrahim al-Asiri, kan ha dödats i en räd i söndags.

Dna-test ska nu fastslå om al-Asiri dog i attacken.

Minst 65 misstänkta terrorister dödades vid tillfället, skriver CNN.

Det var i söndags som amerikanska och jemenitiska styrkor tillsammans slog till mot al-Qaida i södra Jemen. Totalt dödades minst 65 misstänkta terrorister och en av dem kan alltså vara Ibrahim al-Asiri, terrornätverkets huvudsaklige bombtillverkade.

Al-Asiri misstänks bland annat ha tillverkat den bomb som användes av den så kallade kalsongbombaren.

Ska dna-testas

I attacken mot terrorgruppen angrep militären både från luft och nere på marken. Insatsen genomfördes på grund av en video som nyligen släppts av al-Qaida. I den ses hur gruppens ”kronprins”, Nasir al-Wuhayshi, vistas i ett träningsläger i Jemen. Al-Wuhayshi är terrorgruppens andreman internationellt.

Enligt amerikanska myndigheter var målet för attacken inte uttryckligen al-Asiri, men enligt en källa inom den jemenitiska regeringen var han en av dem som dödades, skriver CNN.

Enligt myndigheter i Saudiarabien har minst en kropp förts till landet för att dna-testas. Kroppen ska tillhöra en terrorist som fötts i Saudiarabien, men myndigheterna i landet vill inte bekräfta att det rör sig om al-Asiri.

Resultatet från testerna väntas dröja flera dagar.

Tillverkade unik bomb

Förutom kalsongbomben ska al-Asiri ha varit kopplad till flera olika sprängattentat. Bland annat ska han ha övertalat sin bror att utföra ett självmordbombsattentat mot Saudiarabiens chef för antiterrorism.

Al-Asiri konstruerade för försöket en för al-Qaida helt unik bomb. Ett högexplosivt pulver i en behållare som fördes in i ändtarmen. Bomben var väldigt svårupptäckt, men attentatet misslyckades. Al-Asiris bror dog i samband med bombattentatet.