”Utrusta Gripen med kryssningsrobotar”

NYHETER

Gripenplan ska utrustas med kryssningsrobotar.

Det föreslår regeringen i ett nytt försvarsförslag.

– Det ger ju en ny förmåga i och med att det blir en längre räckvidd, man kan alltså bekämpa mål längre bort och det är också en hög precision och det blir ju avskräckande, säger försvarsminister Karin Enström till Ekot.

Foto: TT
JAS Gripen.

Regeringspartiernas förslag presenterades i veckan och i det nämns att nästa generation av Gripenplan ska utrustas med långräckviddigt markmålsvapen med stor precision. Det betyder närmare bestämt någon form av kryssningsrobot.

Sverige skulle med robotorna kunna slå tillbaka på långt håll, då kommande versioner ska kunna flyga upp till 100 mil och sedan orsaka stor skada mot till exempel en ledningscentral.

– Det visar en presumtiv motståndare att vi kan bekämpa på stora avstånd och därför tror vi att det är avskräckande, säger överstelöjtnant Johan Hansson, till Ekot.

Ministrar oense

I höstas skrev utrikesminister Carl Bildt att kryssningsrobotar aldrig varit aktuella för Sverige, eftersom ”vårt försvar är ett försvar”.

Karin Enström menar dock att det är viktigt att titta på morgondagens konfliktmiljö och vilka nya förmågor man behöver då.