Kommunalrådet: Tiggarna åker runt i dyra bilar

Foto: BJÖRN WANHATALO
Lennart Holmlund (S).
NYHETER

Umeås kommunalråd Lennart Holmlund (S) skrev i sin blogg om att tiggare snattar oxfilé och att åker i dyra bilar.

Han berättar nu för Aftonbladet varför han skrev som han gjorde:

– Det är vad den här vakten berättade för mig, säger Holmlund till Aftonbladet.

”Visst har det dykt upp flera som sitter och tigger på våra gator även i Umeå. En del sitter som om man tror att de har allvarliga handikapp”, skriver Holmlund i sin blogg.

Han skriver att han pratat med ”anonymt klädda vakter” som sett tiggare som åkt ”fina bilar” som BMW och Mercedes.

”Personer som setts sitta med käpp och skaka och ser ut att må riktigt dåligt kan sedan ha setts springande och snattat oxfile på Strömpilen”.

”Rasistsmörja”

Blogginlägget skapade ramaskri på Twitter under gårdagen.

”S-ledaren Lennart Holmlund bloggar rasistsmörja”, skriver Johan Forsberg på Twitter.

Twittraren Ylva Varmin skrev: ”Om inte kulturhuvudstadstiteln satte Umeå på kartan, har iaf Lennart Holmlund lyckats idag”

Några andra av Twitteromdömena är ”idiotiskt” och ”pinsamt”.

”Mycket positivt”

– Det hade jag väntat mig. Men jag har också fått mycket positivt, säger Lennart Holmlund till Aftonbladet.

Han menar att blogginlägget var baserat på det vakten berättade för honom.

Du kände inte att du behövde kontrollera uppgifterna?

– Det kan man alltid fundera över. Men det gör ju inte ni heller, ni kontrollerar inte alla uppgifter.

Vet du vad, jag pratade nyss med Mikael Anefur (KD) som är regeringens nationella samordnare mot hemlöshet. Han berättade att ingen av de organisationer och myndigheter han har kontaktat angående EU-medborgare som tigger i Sverige säger att de är en del av organiserad verksamhet. Vad säger du om det?

– Jag har ju skrivit det, jag vet inte om det är organiserat eller inte. Jag är själv ordförande i BRÅ (Brottsförebyggande rådet, reds anm) och sitter i polisstyrelsen.

Men varför kände du att det var viktigt att skriva det då?

– För att det är en jävla debatt på stan. Det är överallt, det har varit mycket diskussioner, till och med förbud mot det. Jag har skrivit på bloggen att man måste göra något emot det. EU måste ta tag i det här och ge dem utbildning och arbete. 

FAKTA

Lennart Holmlunds grodor

I samband med att Whitney Houston dog 48 år gammal, 2012: skrev han i bloggen:

”Nu glorifierar alla media henne som inte kunnat ta hand om sin dotter utan snarare inlett sitt barn i narkotikamissbruk. Vilken usel mamma som inte ser till att hennes dotter inte följt i sin mammas fotspår”

Han gick med i Facebookgruppen ”Vafan, låt kungen gå på strippklubb”. Holmlund menar det var någon som kapat hans facebookkonto och lagt till honom i gruppen utan tillåtelse.

Störde dåvarande SSU-ordföranden Jytte Guteland i samband med ett besök i Lycksele 2009. Mitt under hennes framförande spelade han upp sin egen valjingel från valet 2006. Till SVT:s Aktuellt menade Holmlund att han uppträtt respektfullt. I ett blogginlägg som han skrev efteråt menade han att inslaget var snedvinklat. 

(Källa: Aftonbladet, Folkbladet, SVT, Lennart Holmlunds blogg)

FAKTA

Mikael Anefur (KD), regeringens nationella samordnare mot hemlöshet:

Mikael Anefur (KD), menar att Holmlund har gått på en av de myter som sprids om fattiga Eu-migranter som vistas i Sverige.

– Det här påståendet har jag stött på ganska ofta. Och då har vi bett om att få träffa den som påstår detta. Men det har vi hittills inte gjort, säger han.

I över två år har han undersökt EU-medbogares situation i Sverige genom att kontakta samtliga stora frivilligorganisationer och socialförvaltningar i stora svenska städer, polisdistrikt och rikskrim. Och han har ställt frågan om tiggeriet är en del av en organiserad verksamhet.

– Ingen påstår att det vare sig är organiserad brottslighet eller människohandel. I ljuset av det väljer jag att tolka Holmlunds uttalande att han hört en av de skrönor som rullar runt i landet. Det är beklagligt att han inte gjort research på om det är rimligt att tro, säger Mikael Anefur.

Han säger att grunden för EU-medbogare som tigger i Sverige är att de kommer från fattiga förhållanden i hemländerna.

– Vi har hur många bilder som helst av en enorm misär och fattigdom. Vi har en del medieföretag som har följt med tillbaka och inte heller där kan man peka på att det är en del av en organiserad brottslighet.

ARTIKELN HANDLAR OM