Militär offensiv i östra Ukraina

1 av 10
NYHETER

Hårda strider rasade på torsdagen i staden Slovjansk när Ukrainas militär genomförde en offensiv mot proryska separatister.

Flera dödsoffer ska ha krävts och nu hotar Putin med konsekvenser:

– Handlingen utgör ett allvarligt brott mot det egna folket, säger han.

Regeringen i Ukraina inledde på torsdagen ett allvarligt menat försök att driva ut de ryssvänliga väpnade grupper som den senaste tiden ockuperat en rad officiella byggnader och upprättat vägspärrar i östra Ukraina.

Ukrainska bepansrade arméfordon körde in i Slovjansk och det förekom skottlossning. En vägspärr som separatister satt upp stod i lågor och separatister uppgavs retirera medan en helikopter flög över dem.

Senare på eftermiddagen kom uppgifter om att de ukrainska soldater som tagit över vägspärren norr om Slovjansk har dragit sig tillbaka. Proryska separatister ska ha återtagit kontrollen över vägspärren och börjat bygga upp barrikader igen.

Den ukrainska truppen retirerade i bepansrade fordon efter att ha kontrollerat platsen i två timmar.

Skottlossning mot proryska grupper

Strax innan kom rapporter om att proryska grupper i Donetsk utsattes för skottlossning när de var på väg från Slovjansk. Enligt den första informationen dödades en person och ytterligare en skadades, säger en talesman för gruppen till Interfax. Senare kom uppgifter om att upp emot fem separatister dödats i sammandrabbningarna.

De proryska separatisterna i Slovjansk beordrade att civila ska utrymma stadshuset, som hållits av dem, skriver AFP med hänvisning till uppgifter från en talesman för separatisterna. Detta eftersom ett angrepp väntades från regimstyrkorna.

Interfax uppgav att mobiltelefonerna hos de så kallade självförsvarsstyrkorna i området störts ut och att det var svårt att nå fram till dem.

Skarp varning från Putin

Ryssvänliga styrkor har i praktiken kontrollerat ett tiotal städer i östra Ukraina sedan mer än en vecka tillbaka. Regeringen i Kiev har inte vågat ingripa av rädsla för att Ryssland skulle ta det som en förevändning för att invadera östra Ukraina. Mellan 40 000 och 50 000 ryska soldater står vid gränsen till Ukraina där Ryssland även har stridsflyg och stridsvagnar.

Nu verkar det västvänliga makthavarna i Kiev bestämt sig för att de måste agera eftersom det avtal som slöts i Geneve i förra veckan och som innebar att alla milisgrupper skulle avväpnas inte har åtlytts.

Efter rapporterna om den ukrainska offensiven varnar nu Rysslands president Putin för att en arméoffensiv i östra Ukraina kan få allvarliga konsekvenser för regeringen i Kiev. Han säger att handlingen utgör ett allvarligt brott mot det egna folket, rapporterar Reuters.