Skadeståndet till barnläkaren ”en örfil”

1 av 2
Barnläkaren friades i tingsrätten.
NYHETER

I tusen dagar levde narkosläkaren som misstänkt för barnadråp på lilla Linnea.

Nu får läkaren 20 000 kronor i skadestånd.

– Det är en örfil från statens sida, säger Kjell-Olof Feldt som tillsammans med hustrun Birgitta Von Otter skrivit en bok om rättsprocessen.

Efter tusen dagar friades den kvinnliga narkosläkaren på alla punkter. Kjell-Olof Feldt och Birgitta Von Otter kallar det som skedde för en rättsskandal och skrev boken "Barnläkarfallet: En förnekad rättsskandal" som kom i oktober 2013.

– Det var en kränkning av hennes rättssäkerhet, säger Kjell-Olof Feldt.

Narkosläkaren hade krävt tre miljoner kronor i skadestånd, men får nu nöja sig med en bråkdel av den summan.

– JK motiverar beslutet med att det inte kan bevisas att hon kan lida någon egentlig skada och därmed räcker 20  000 kronor, säger Kjell-Olof Feldt.

”Rättsskandalen fortsätter”

Han är mycket upprörd över skadeståndsbeslutet. Han framhåller att JK uttryckt stark kritik på flera punkter mot hur den kvinnliga narkosläkaren behandlades.

– Det beskriver JK i sitt utlåtande ganska ingående och empatiskt. Då blir man både förbryllad och upprörd över att JK sätter ett pris och hamnar på summan på 20  000 kronor.

Han menar att JK:s kritik och ställningstagande borde ha avspeglats i skadeståndet.

– Rättskandalen fortsätter i och med det här beslutet. Vi kan inte prissätta lidande, men det pris som JK satt kan vi konstatera är en förolämpning.

Fick sparken

För narkosläkaren fick det som hände förödande konsekvenser. Hon tvingades sälja sin bostad och flytta långt ut i skogen för att inte nås av allt hat. Hon fick behålla sin lön, men hela hennes karriär gick förlorad. Hon fick sparken från Karolinska Institutet där hon var anställd som forskare och tvingades avbryta ett pågående forskningsprojekt. Samtidigt kämpade hon för att bevisa sin oskuld.

Den tusen dagar långa mardrömmen ger henne nu ett skadestånd på i genomsnitt 20 kronor om dagen.

FAKTA

Barnläkarfallet/Detta har hänt:

Den 2 mars 2009 anhölls överläkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, misstänkt för mord alternativt dråp på det svårt sjuka spädbarnet Linnea som hon haft i sin vård. Hon greps av fyra poliser, mitt under pågående rond på barnintensiven, framför ögonen på oroliga barn, föräldrar och kollegor. Det var upptakten till vad som kallats "Barnläkarfallet", en rättsprocess som avslutades först efter två och ett halvt år, då läkaren frikändes av Solna tingsrätt.

Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter har granskat det som hände i "Barnläkarfallet: En förnekad rättsskandal" och beskriver de förödande konsekvenser som det hela fick för läkaren.