”Abortlagarna i Sverige är extrema”

Foto: Lisa Röstlund
Anti-abortlobbyisten Grégor Puppinck
NYHETER

STRASBOURG. Abortmotståndet i EU ökar.

Aftonbladet möter anti-abortlobbyisten Grégor Puppinck i Strasbourg, som samlat miljoner underskrifter mot abort.

– Sverige är extremt. Jag är övertygad om att Sverige kommer behöva förändra sina lagar, säger han.

Vinröda sammetsgardiner, ett stort mötesbord i mahogny och ljuskrona i taket. De höga fönstren mot floden L'Ill flankeras av franska trikoloren och EU-flaggan.

Kontoret i centrala Strasbourg tillhör European centre for law and justice, en av lobbyorganisationerna som jobbar hårt mot abort.

Miljoner underskrifter

Generaldirektör Grégor Puppinck ler, skakar hand och börjar berätta om den gigantiska namninsamlingen One of us, ett EU-medborgarinitiativ, som han ansvarar för. 1,9 miljoner har skrivit under.

– Det är vad vi samlade in på bara tre månader. Vi kunde lätt ha fått över fem miljoner om vi inte hade haft tekniska problem i början.

Initiativet handlar om att stoppa EU:s bistånd som går till frågor om sexuell och reproduktiv hälsa, SRHR, där tillgång till säkra aborter förespråkas. Det är ett symboliskt delmål.

– Abort är en nationell fråga och medborgarinitiativ kan bara ta upp frågor där EU har beslutanderätt. Men det här är ett vittnesmål om att miljoner medborgare vill slå fast att allt liv börjar vid befruktningen, säger Puppinck och fortsätter:

– Abort är ett socialt problem inte bara för de ofödda, utan även för mammorna och de anhöriga. Vi bör fokusera på att göra det möjligt för mammor att behålla barnen.

"Kvinnor gråter"

Grégor Puppinck vill hålla fram exempel. En våldtagen kvinna som valde att föda sitt barn och adoptera bort det.

– Hennes dotter, resultatet av våldtäkten, är i dag advokat, en mycket fin kvinna som är glad över att leva. Den biologiska modern fick nyligen träffa sin dotter och kan nu se att hennes beslut var rätt.

Efter vårt möte ska han till parlamentet för ett möte. Han är ofta i parlamentet, inbjuden som expert och talare. På frågan om han någonsin lyckats omvända en abortförespråkare, lutar han sig framåt med fast blick.

– Många kvinnor som gjort abort verkar tuffa till en början. Men i slutet av ett samtal gråter de ofta.

Enligt Puppinck får han betala ett högt personligt pris för sitt engagemang.

– Jag får utstå mycket offentligt hat och hån. Vissa parlamentsledamöter har blivit helt galna av initiativet och gjort allt för att försöka blockera det.

Abortmotståndet i Europa ökar och flera länder har senaste tiden röstat igenom mer restriktiva lagar. I Spanien röstade regeringen i december igenom ett förslag om att förbjuda abort.

Jämför med mord

Puppinck ser positivt på utvecklingen.

– Det är en kombination av ökad medvetenhet om vetenskapen. Att ett 10-veckorsfoster har ögon, öron och allt, och en nedgång av 1970-talets ideologier. Man tycker helt enkelt inte längre att abort är en bra sak.

I vissa fall jämför han abort med mord.

– I Sverige finns exempel på sena aborter där barn fötts levande och låtits dö. Det är infanticid. Sverige har en extrem lag och är det enda landet som tillåter könsselekterande abort. Jag är övertygad om att Sverige kommer behöva förändra sina lagar.

Enligt Puppinck kommer "mänskligheten till slut inse" att abort är fel.

– Det tog ett par hundra år av kamp innan slaveriet förbjöds. Det här kommer också ta tid, men det är en logisk följd av en större medvetenhet.

Om inte kommissionen blockerar medborgarinitiativet kommer en hearing hållas i parlamentet den 28 maj.

– Lyssnar de inte på oss undergräver de hela den demokratiska apparaten i EU, säger Puppinck.

3 000 svenska underskrifter

I Sverige har endast drygt 3 000 personer skrivit under.

Benedicta Lindberg är generalsekreterare för Respekt, en "katolsk organisation för livet", som jobbat med den svenska namninsamlingen.

– Det har delvis berott på hårda krav om vad man ska skriva in i formulären, till exempel personnummer som alla inte vill uppge. Det var dessutom en abstrakt fråga som inte var så enkel som bara "mot abort". Det var dessutom relativt kort tid vi hade på oss och vi är en liten organisation.

Ulrika Karlsson (M) ordförande i riksdagens tvärpolitiska SRHR-nätverk

– Det är oroväckande. One of us driver ju att man ska begränsa biståndsfrågor som rör SRHR-frågor. Men det är uppenbart att de vill trycka på om att begränsa abort.

Karlsson tar upp Spanien som det värsta aktuella exemplet.

– Det här handlar om mänskliga rättigheter och rätten att bestämma över sin egen kropp. Det är ett väldigt svårt beslut och inte något som är upp till oss politiker att bestämma. Det måste ligga i händerna på en familj, och ytterst till kvinnan.

FAKTA

Abortlagarna inskränks i Europa

Irland, Andorra, Malta, Monaco och Polen har i dag abortförbud, med vissa medicinska undantag.

Storbritannien och Finland tillåter abort av socioekonomiska skäl. Övriga Europa har fri abort, i Sverige fram till vecka 18 i graviditeten. Därefter och fram till vecka 22 krävs tillstånd från Socialstyrelsen.

Flera länder går mot större inskränkningar. Litauen och Schweiz har föreslagit restriktioner de senaste månaderna.

Slovakien och Ungern har förslag på att försvåra aborter.

Norge tog i januari bort möjlighet till undantag för incest och våldtäkt från maxgränsen vid 22:a graviditetsveckan.

Och i Spanien, som i dag har fri abort, enades regeringen i december om ett nytt lagförslag om att bara tillåta abort om kvinnan våldtagits eller om det finns hot mot moderns hälsa.

Medborgarinitiativ

EU:s medborgarinitiativ är ett sätt för EU:s invånare att uppmana kommissionen att lagstifta om en viss fråga.

Minst en miljon underskrifter krävs från minst sju länder inom EU, och namninsamlingen får pågå under högst ett år.

De som skriver under måste ha rösträtt i EU-parlamentsvalet, det vill säga vara över 18 år (i Österrike 16).

När namninsamlingen lämnats in har kommissionen tre månader på sig att undersöka förslagen. Kommissionen måste inte föreslå lagändringar, men i så fall måste den motivera varför.

Källa: EU-kommissionen.

ARTIKELN HANDLAR OM