Nazister kraftsamlar inför Almedalsveckan

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Stefan Jacobsson.
NYHETER

Svenskarnas parti kraftsamlar inför politikerveckan i Visby.

Det nazistiska partiet ökar sin närvaro och planerar en manifestation i Almedalsparken dagen före evenemanget drar igång.

– Vi ser en väldigt stor mobilisering från den nazistiska rörelsen och tyvärr kommer den även att synas i Almedalen, säger Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.

Under förra årets Almedalsvecka i Visby på Gotland var nazistiska Svenskarnas parti närvarande. Partiledaren Stefan Jacobsson höll tal och partiet hade under flera dagar en fast plats där de delade ut material.

I samband med partiets evenemang uppstod tumult och företrädare hotade också den före detta S-ledaren Mona Sahlin och kallade henne "landsförrädare". 

Inför årets politikervecka, som inleds den 29 juni, satsar partiet ännu mer. Man kommer denna gång att ha ett fast informationsbord som är igång under evenemangets alla åtta dagar och man kommer genomföra åtta torgmöten i centrala Visby.

Planerar möte i Almedalsparken

Dessutom har man ansökt om att hålla ett politiskt möte i Almedalsparken, politikerveckans hjärta där riksdagspartiernas partiledare håller tal. Mötet är planerat till lördagen den 28 juni, dagen före evenemanget drar igång.

Partiet har ännu inte fått tillstånd för mötet i parken men Mats Holst, chef för kriminalavdelningen på Gotland, bedömer att tillstånd kommer att ges.

– Frågan är på remiss hos Region Gotland. Utifrån det kan det bli diskussioner om plats och tid. Sedan är nästa steg att titta på om det kommer att medföra en svår oordning av något slag. Vi gör en riskbedömning av alla evenemang oavsett vem som söker för Almedalen, säger han.

"Vi ser stor mobilisering från den nazisitiska rörelsen"

Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska stiftelsen Expo, är inte förvånad över den ökade nazistiska närvaron i Almedalen.

– Nej, de var där förra året och fick väldigt mycket medial uppmärksamhet och var väldigt nöjda med det i efterhand. Det är logiskt att de under ett valår väljer att öka satsningen. Vi ser en väldigt stor mobilisering från den nazistiska rörelsen, säger han.

Svenskarnas parti grundades 2008, då under namnet Folkfronten, av företrädare som tidigare varit med och drivit partiet Nationalsocialistisk front. Enligt Poohl är idéerna desamma även om kostymen ser annorlunda ut.

– Det är ett nazistiskt parti som trots att de bytt namn och paketering står för samma idéer. De är fortfarande antisemiter och vill inte ha demokrati. De tror att det svenska samhället ska formas och byggas kring rasren vithet, säger han.

"Skapar rädsla"

Poohl menar att partiet orsakar skada och problem där de dyker upp.

– Människor blir hotade, trakasserade och känner att deras blotta närvaro utgör ett problem. Det blir ett problem för rättsapparaten, för lärare, för föräldrar som ser sina barn försvinna in i politiska grupperingar där de vänder samhället ryggen, säger han.

Enligt Poohl kan närvaron av partier som Svenskarnas parti skapa rädsla, särskilt hos grupper som pekas ut som "problem".

– Tillhör man en sådan grupp, om man är homosexuell eller har annan hudfärg än vit eller en annan religion än kristendom så blir det indirekt ett hot mot ens blotta existens. Det sätter spår, säger han.

Vill kalla sig nationalister

Stefan Jacobsson, partiledare för Svenskarnas parti, instämmer i att man satsar rejält på Almedalsveckan i år.

– Det är en betydligt större satsning än förra året. Vi tycker att vi fick god utdelning på det vi gjorde i fjol, säger han.

Han delar inte bilden av att Mona Sahlin hotades av hans partikamrater förra året.

– Det har aldrig rört sig om något hot och de träffades av ren slump. Det funderar jag inte så mycket över i dag.

Stefan Jacobsson vänder sig också mot att partiet kallas för nazistiskt, trots att man har sina rötter i Nationalsocialistisk front.

– Vi ser oss som ett nationalistiskt parti. Det är vi väldigt tydliga med.

Förutom att kraftsamla inför Almedalen arrangerar Svenskarnas parti även ett möte i Jönköping på 1 maj.