Chockhöjning av hyror i Almedalen

Beslut väntas nästa vecka

NYHETER

Almedalsveckan slår nya rekord och nu ska Gotland tjäna ännu mer pengar på evenemanget.

Det blir fler platser för utställare och markhyrorna väntas chockhöjas.

En trottoarplats på 50 kvadrat kommer då kosta 56 000 kronor för hela veckan.

Årets Almedalsvecka blir den största någonsin. Totalt väntas över 25 000 besökare - en siffra som är fem gånger högre än antalet besökare 2007.

– Man har sagt om Almedalsveckan att nu kan den inte bli större, men det har den blivit, hela tiden. Det är häftigt, jätteroligt, säger Sonia Landin som jobbar med den kommunala markupplåtelsen.

Ett av de största i sitt slag

Det hela började 1968 när dåvarande utbildningsministern Olof Palme talade från ett lastbilsflak. Några års politiska tal utvecklades så så småningom till ett evenemang som i dag är ett av de största i sitt slag i världen.

För två år sedan var det 80 utställare som hade hyrt tält- eller monterplatser. I dag har 221 olika företag, föreningar, myndigheter eller andra ansökt om tillstånd att få hyra de 180 platser som finns.

Och det är här det finns mer pengar att hämta för Region Gotland. I dag kostar en plats under 26 kvadrat 2000 per dygn och en plats som är större 4000 per dygn.

7 000 kr per dygn

Nu har nya prislistor som ska ge mer klirr i kassan utarbetats. Nästa vecka väntas politikerna fatta beslut om det hela.

Det blir mer differentierade taxor. Dygnspriset för de största platserna - över 50 kvadratmeter -  kommer att ligga på 7 000.

De minsta på 9 kvadratmeter kommer kosta 2000 per dygn.

Men samtidigt ska det också gå att hyra billigare om man håller sig i utkanten. Då ska det kosta 1000 kronor per dygn för den minsta plätten.

– Vi vill att de små och lite fattiga organisationerna också ska ha en möjlighet att vara med, säger Sonia Landin.

Har tiodubblats

Det blir inte bara fler besökare och utställare. Både antalet evenemang och arrangörer har mer än tiodubblats på tio år.

Det är inte lätt att hitta boende under Almedalsveckan. Det mesta är uthyrt och priserna är skyhöga.

Men Almedalsbåten, Viking Lines kryssningsfartyg MS Cinderella, har några platser kvar. Sviterna och bästa lyxhytterna är slutsålda och kostade 59 400 respektive 41 940 kronor för sex dygn.

Men det finns fortfarande lediga hytter på 9 kvadratmeter för 39 000.

Då ingår också resa till och från Stockholm.

Varför är det så stort intresse för Almedalen?

– Det är valår, supervalår. Sen har det spridit sig, det var en del nya förra året som tycket det var häftigt, det blir väl så, säger Sonia Landin.

ARTIKELN HANDLAR OM