I dag inleds rättegång mot vänsterextrema

Foto: P-O SÄNNÅS
Vid ett gripande
NYHETER

I dag inleds rättegången mot de vänsterextremister som har kopplingar till Revolutionära fronten, RF.

En av de misstänkta, en 19-årig man, är enligt Säpo en ledande gestalt inom organisationen.

Han är misstänkt för grov misshandel av två slovakiska gästarbetare i samband med Svenskarnas Partis marsch i september förra året.

I dag klockan 09.00 inleds rättegången mot de åtta personer som är misstänkta för grov misshandel och olaga hot.

19-åringen från mellansverige är tillsammans med fem andra misstänkt för grov misshandel av två slovakiska gästarbetare. De två personerna attackerades i samband med att nazistiska Svenskarnas Parti (SvP) marscherade i centrala Stockholm förra året.

Enligt åtalet ska de fem personerna ha kastat blomkrukor, glasflaskor och stolar på de två offren. Men även sparkat och slagit dem.

Identifierades från film

De fem personerna identifierades genom den film som RF la ut på sin hemsida från misshandeln. Deras ansikten var "blurrade” men med jämförelse från polisens filmer från den aktuella dagen kunde gärningsmännen identifieras.

I samband med demonstrationen greps ett flertal personer - men de släpptes senare.

Vid husrannsakningar som genomfördes i november greps ett stort antal personer runt om i landet. Vid 19-åringens bostad beslagstog en dator som har åberopats som bevisning av åklagaren.

– Bevisningen består även av chatkonversationer som säkrats från den huvudmisstänktes dator, säger kammaråklagare Malin Arentoft i ett pressmeddelande.

Hade brandbomber

19-åringen, som tidigare är dömd för ungdomsvård för misshandel, är åtalad för flest brott. Bland annat tre fall av grov misshandel, ett fall av misshandel och olaga hot. Han greps i en gryningsräd i februari tidigare i år.  

Två av brotten ska han begått när han tillsammans med andra personer angripit en medlem i Svenskarnas parti i höstas. Partimedlemmen misshandlades med knogjärn och dennes sambo blev slagen och knuffad till marken.

Ytterligare ett av brotten han är misstänkt för gäller olaga hot genom att han slagit en yxa i en ytterdörr och sprejat ”nassesvin” och ”RF” på en husfasad.

Övriga åtalspunkter i rättegången gäller ett fall av förberedelse till mordbrand. Den åtalade är en 20-årig RF-medlem från Mellansverige. Enligt åtalet har mannen haft brandbomber som han själv har tillverkat.

Samtliga åtalade nekar till anklagelserna.