Fira in sommaren med grillhelg

Foto: NATANAEL JOHANSSON
Christian Hellberg.
NYHETER

Den första färskpotatisen plockad och såld dyrt, helgen bjuder på strålande supersommarväder och TV4:s grillkung Christian Hellberg bjuder på sina bästa tips till helgens grillväder. Nu är sommaren här på riktigt.

– Vädret är alldeles fantastiskt, säger Veronica Jönsson, 65, från Nödinge och Barbro Hakenmyr, 66, från Lerum.

I går kunde Aftonbladet avslöja att sommaren är här. Åtminstone i vissa delar av landet. Göteborg är en av städerna där solen värmer som mest just nu och två som njuter av det fina vädret där är Veronica Jönsson, 65, från Nödinge och Barbro Hakenmyr, 66, från Lerum.

– Vädret är alldeles fantastiskt och lupinerna har börjat blomma. Vi har åkt in till stan i dag för att gå på museum och äta lunch, säger de.

I takt med att solen tittar fram och sommaren gör entré brukar också grillarna plockas fram ur skrymslen och vrår.

Enligt kocken Christian Hellberg behöver det inte vara svårt att bli duktig på att grilla – så länge man gör rätt. Han menar att det viktigaste för att lyckas med grillpremiären är att se över sin grill innan man sätter i gång.

– Det blir en dålig start om man lyfter på locket och ser att förra höstens fläskkarré ligger kvar på gallret, säger han.

Christian Hellberg tycker att maten blir godast om man använder en kolgrill.

– Med en el- eller gasolgrill får du inte den naturliga kolsmaken och måste jobba mer med kryddningen.

En grillrätt som han rekommenderar till den som vill laga något gott och enkelt är kycklingburgare. Den görs på samma sätt som vanlig hamburgare, fast av kycklingfärs i stället för av nötfärs.

– Det blir mer exotiskt. Som tillbehör passar avokado, sallad och en dressing med lite hetta i.

Det är inte bara grillning som hör sommaren till. Också färskpotatisen brukar vara ett tydligt sommartecken – och i år är den extra tidig.

Under torsdagen auktionerades 30 kilo färskpotatis ut på Hotel Skansen i Båstad. Potatisen, som har plockats ur jorden i Vejby norr om Ängelholm, såldes till olika matkedjor för 1 400 kronor per kilo. 

– Det är rätt många som vill köpa den första färskpotatisen. Den är jättetidig i år och fantastiskt god till matjessill, hackad gräslök och gräddfil, säger Lars Henningsson, vd för Hotel Skansen i Båstad.

Hela Sverige kan räkna med ett underbart vårväder i helgen. Fredagen bjuder på sol och temperaturen väntas bli mellan tio och femton grader.

– Under lördagen och söndagen blir det ännu varmare i Götaland och Svealand – det blir över 15 grader. Hittills har sommaren kommit till Malmö, Lund, Halmstad och Göteborg, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.