Rysk övning efter ukrainsk offensiv

1 av 9 | Foto: AP
USA:s utrikesminister John Kerry under sitt tal i natt där gick till hård attack mot Ryssland.
NYHETER

Fem proryska separatister uppges ha dödats av ukrainska styrkor under torsdagen.

Ryssland svarar med att dra igång nya militärövningar på gränsen mot Ukraina.

– Vi är tvingade att reagera under rådande omständigheter, säger Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu, rapporterar CNN.

Under torsdagen avancerade ukrainska styrkor i de östra delarna av landet för att försöka driva ut de ryssvänliga grupper som den senaste tiden ockuperat en rad myndighetsbyggnader i området.

I staden Donetsk drabbade de två sidorna samman och upp emot fem proryska separatister dödades..

De ryssvänliga styrkorna har i praktiken kontrollerat ett flertal städer i de östra delarna av Ukraina sedan mer än en vecka tillbaka. Den ukrainska regeringen har inte vågat ingripa förrän nu, på grund av rädsla över att ge Ryssland en anledning att gå in med det stora antal trupper de har vid gränsen mot Ukraina.

”Vi tvingas reagera”

Med torsdagens offensiv har nu Ryssland kanske fått det incitament för ett militärt ingripande, som man från ukrainskt håll fruktat.

På torsdagseftermiddagen meddelade den ryska försvarministern Sergej Shoigu att Ryssland kommer hålla militärövningar på gränsen mot Ukraina.

– Vi är tvingade att reagera under rådande omständigheter. Med start idag (läs: torsdag) kommer taktiska bataljoner från de södra och västra militärdistrikten att genomföra övningar nära gränsen mot Ukraina, säger Sergej Shoigu.

”Ryssland stöttar terrorism”

Ukraina har gett Ryssland en 48 timmar lång tidsfrist för att förklara anledningen till övningarna. Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov anklagar Moskva för att ”öppet hota” hans land genom truppansamlingen vid gränsen och menar att Ryssland stöttar "terrorism på statlig nivå”, rapporterar Reuters.

NATO, EU och USA har alla kritiserat Ryssland för att de ser ut att rusta för en eventuell invasion av Ukrainas östra delar.

Journalist frigiven

Den amerikanska journalisten Simon Ostrovsky greps av proryska separatister i måndags i den ukrainska staden Slovjansk. På torsdagen meddelade Ostrovsky att han blivit frisläppt. Han berättade inga detaljer om hur han tillfångatagits eller hur han blivit fri, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ostrovsky greps efter att han citerat separatistborgmästaren i Slovjansk, som enligt den amerikanska journalisten uttryckt sig hatiskt och homofobiskt om Ukrainas nya inrikesminister.

Simon Ostrovsky rapporterar om oroligheterna i Ukraina för den amerikanska nyhetssidan Vice News.

Testade brittiskt luftrum

Ryssland är militärt aktiva på håll i Europa. Den brittiska tidningen Daily Mail skriver att två ryska bombplan, av modellen Tupolev Tu-95, närmade sig brittisk luftrum i tisdags.

Två jaktplan från det brittiska flygvapnet, RAF, skickades upp för att undersöka flygplanens identitet, som först inte kunde fastställas.

De två bombplanen, som närmade sig Skottland norrifrån, vände innan de flög in i brittisk luftrum.

Enligt den brittiska tidningen så flyger Ryssland med sina plan nära andra länders luftrum för att påminna om sin militära styrka och för att testa andra länders luftförsvars-kapacitet.