Kerry sågar Putins propaganda

1 av 10
NYHETER

USA:s utrikesminister John Kerry riktade i natt skarp kritik mot både president Vladimir Putin och Rysslands statliga medier.

– Rysk propaganda sänds på Kreml-stödd tv och driver Putins fantasier om Ukraina, säger Kerry.

Ordkriget trappas nu upp mellan USA och Ryssland. Med ovanligt skarpa ordalag sa John Kerry på torsdagen att Washington inte har något annat val än att införa ytterligare sanktioner om inte Moskva omedelbart genomför åtgärder för att trappa ned situationen.

Han sa att det skulle vara ett "allvarligt och dyrt misstag".

– Om Ryssland går mot att lugna ner situationen kommer vi alla att välkomna det. Men om Ryssland inte gör det, då kommer världen se till att kostnaden för dem fortsätter att växa, säger John Kerry.

Beskyller Ryssland

Den amerikanske utrikesministern beskyllde också Ryssland för att inte följa den överenskommelse som träffades förra veckan i Genève. Då var Ryssland, Ukraina, USA och EU överens om att de väpnade grupperna i östra Ukraina måste lägga ned sina vapen och lämna de myndighetsbyggnader man ockuperat.

USA menar att Moskva har underblåst oroligheterna i Ukraina och att de stöder de proryska separatisterna. Ryssland anklagar å sin sida Washington för att stötta en provästlig regering i Ukraina, som man befarar kommer vända Ryssland ryggen.