Föräldrar försöker påverka lärare

NYHETER

Det är inte ovanligt att föräldrar försöker påverka lärarnas undervisning. Sju av tio lärare har varit med om det en eller flera gånger, enligt en undersökning från Lärarnas Riksförbund.

Läraren Elin Pellberg vid gymnasieskolan Norra Real i Stockholm har funderat på att byta yrke på grund av påtryckningarna.

– Det är ju sådant som leder till att det blir betygsinflation så småningom. För omedvetet eller medvetet så blir det ju väldigt jobbigt att ta alla de här fighterna, säger hon till Svenska Dagbladet.

Över hälften av de tillfrågade lärarna tycker att försöken till påverkan har ökat över tid.

”Utsätts för enormt tryck”

En starkt bidragande orsak till utvecklingen är den hårda konkurrens om elever som systemet med skolpeng skapat, enligt Lärarnas Riksförbund.

– Lärare utsätts för ett enormt tryck när det gäller betygssättning. Det vittnar väldigt många lärare om. Att ett tryck kommer från eleverna ingår på något sätt i rollerna, men i dag ställer föräldrar krav på ett helt annat sätt än tidigare. Och även rektor utsätter lärare för ett tryck, säger fackförbundets ordförande Bo Jansson till SvD.

Enkäten är gjord bland medlemmar i Lärarnas Riksförbund, arbetande i grundskolan eller gymnasiet. Av de lärare som fick enkäten svarade drygt 60 procent, totalt 1 254 personer.

TT