Obama varnar Kim Jong-Un

1 av 2
Tidigt på fredagsmorgonen svensk tid anlände Barack Obama till Sydkorea.
NYHETER

Nordkorea kan förbereda sig för ett fjärde kärnvapentest.

Och får nu en varning av USA:s president Barack Obama.

– De kan räkna med ett kraftfullt svar från det internationella samfundet, säger presidenten.

Den amerikanske presidenten befinner sig just nu i Sydkorea på ett officiellt besök.

Och i samband med det meddelade sydkoreanska myndigheter att det verkar som att grannlandet Nordkorea förbereder sig för att provskjuta kärnvapen från basen i Punggye-ri.

Enligt sydkoreanska källor har entrén till tunneln stängts, vilket Sydkorea ser som ett tecken på att en provskjutning är på gång.

– Detta innebär att det är runt tolv dagar kvar, antingen för att testa eller att avbryta. Vanligtvis tar det sju till 14 dagar att genomföra ett test när ingången väl är förseglad, uppger en sydkoreansk tjänsteman, enligt CNN.

Varnar Nordkorea

I en intervju med sydkoreanska tidningen Joonang Ilbo varnar Barack Obama Nordkorea för en nya kärnvapentester.

– Om Nordkorea kommer att genomföra misstaget att genomföra ännu ett kärnvapentest ska de räkna med ett kraftigt svar från det internationella samfundet, säger presidenten.

Nordkoreanska myndigheter har tidigare i veckan beskrivit den amerikanske presidentens besök i Sydkorea som ”reaktionärt och farligt eftersom det syftar till att eskalera konfrontation och det drar in mörka moln som leder till kärnvapenkapprustning i denna instabila region”, skriver CNN.

Kan testa uran

För en månad sedan meddelade nordkoreanska myndigheter att de skulle genomföra ”en ny form av kärnvapenprov”, vilket experter har tolkats som att de i så fall skulle testa en uranbomb, skriver CNN.

Enligt sydkoreanska myndigheter är det högst troligt att Nordkorea kommer att provskjuta enhet med anrikat uran, eftersom landet inte verkar ha tillgång till plutonium. Om det inte blir ett kärnvapentest kan Nordkorea komma att provskjuta långdistansmissiler i stället.

– Detta kommer att visa på deras kapacitet på att agera i ett tvåvägs-spår, säger tjänstemannen, enligt CNN. 

Senaste gången Nordkorea provsköt kärnvapen var i februari 2013.