Alhem: Jättetragedi för både honom och rättsväsendet

NYHETER

Den 66-årige mannen friades från alla anklagelser om flera grova våldtäkter på sin dotter – efter att ha suttit tio år i fängelse.

En jättetragedi både för honom och det svenska rättsväsendet, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

– Det har tagit lång tid innan man har insett bevissvagheterna, och det är djupt olyckligt.

Efter att ha suttit i fängelse i tio år friades tidigare i dag en 66-årig man från alla anklagelser om flera grova våldtäkter på sin dotter.

Därmed är han den person i Sverige som har suttit i fängelse längst på grund av en felaktig dom.

– Det är ju en jättetragedi, både för honom, som har suttit i fängelse så länge, men det är också en tragedi för rättsväsendet. Det är verkligen inte betjänt av fler resningsfall efter skandalen med Thomas Quick, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som i dag är fristående rättsexpert.

”Alltid ett uns tvivel”

Han slår dock fast att det inte finns någon absolut rättsvisa,

– För att kunna fällas krävs det som bekant att det är ställt bortom rimligt tvivel att en person gjort sig skyldig till ett brott. Men det innebär också motsatsvis att det alltid finns ett uns av tvivel kvar i samtliga brottmål, säger Sven-Erik Alhem.

– Det finns alltså ingen utomjordisk rättsvisa, ingen allvishet, som möjliggör att man sorterar bort dem som inte är skyldiga. Det måste bygga på en rimlighet och då gör man den rimlighetsbedömningen så snävt som möjligt så att så få som möjligt ska kunna bli dömda på oskyldig grund, men det är dessvärre inte uteslutet.

”Kolossalt lång tid”

Först i maj förra året, när han redan var villkorligt frigiven, beviljade Högsta domstolen mannen resning.

– Det har tagit lång tid innan man har insett bevissvagheterna, och det är djupt olyckligt. Det har bidragit till den här tragiken. Vi hade Joy Rahman-fallet tidigare. Han hade suttit i åtta år. Nu är det alltså tio år, vilket är kolossalt lång tid, säger Sven-Erik Alhem.