Ryska attackplan i ukrainskt luftrum

1 av 4
NYHETER

Ryska attackplan har flugit in i ukrainskt luftrum en handfull gånger det senaste dygnet.

Syftet kan vara att testa ukrainsk radar.

– Uppgifter pekar på att vi är i fara, säger Ukrainas biträdande utrikesminister Danylo Lubkivsky.

Ryska attackplan har kränkt ukrainskt luftrum ett antal gånger det senaste dygnet. Uppgifterna kommer från amerikanska myndighetskällor, som pratat med nyhetsbyrån AP med villkoret att de får förbli anonyma eftersom de inte får uttala sig om händelserna.

Enligt källorna så är det inte klarlagt varför luftrummet har kränkts, men en teori är att planen testade Ukrainas radarsystem. Det kan också vara så att Ryssland bara vill visa sin styrka i luften.

”Väldigt farlig utveckling”

Kränkningarna av luftrummet kommer samtidigt som Ryssland har ökat sin aktivitet på gränsen mot Ukraina. Bland annat har man förflyttat militära flygplan, helikoptrar, infanteri och pansarfordon till flera områden utmed gränsen.

Från ukrainskt håll är man mycket orolig över utvecklingen och på fredagen talade landets biträdande utrikesminister, Danylo Lubkivsky, i Förenta Nationerna.

– Utvecklingen är väldigt farlig, men vi kommer försvara vårt moderland mot invasioner. Vi uppmanar Ryssland att upphöra med den här galenskapen, säger Lubkivsky.

”Hotar freden”

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har kontaktat både Ukraina och Ryssland och bett de två sidorna att försöka lugna ned situationen på alla möjliga sätt.

– Jag tror att vi alla måste inse att det står oerhört mycket på spel här, men en risk för hot mot fred och stabilitet även utanför städerna i östra Ukraina, säger Stephane Dujarric, talesperson för Ban Ki-moon.

I torsdags hotade USA:s utrikesminister John Kerry med ytterligare ekonomiska sanktioner mot Ryssland om landet inte avbryter truppansamlingen på gränsen mot Ukraina.