Bombhotet kom från tidigare kapare

1 av 3 | Foto: LÄSARBILDER
Mannen greps efter att ha bombhotat ett Norwegianplan på Landvetter 2014.
NYHETER

Mannen som bombhotade det plan som tvingades nödlanda på Landvetter utanför Göteborg på fredagen var inblandad i en flygplanskapning redan 1993.

Enligt polisen, som nu lyckats identifiera mannen, var han inblandad då ett ryskt inrikesplan på väg till S:t Petersburg tvingades flyga till Arlanda i stället.

Mannen och hans familj sökte den gången asyl i Sverige, men utlämnades till Ryssland.

Nödlandningen på fredagseftermiddagen kom efter det att mannen berättat för kabinpersonal ombord på ett Norwegianflyg mellan Köpenhamn och Oslo att han hade gömt en bomb i bagageutrymmet.

Har berättat

Planet, en Boeing 737 med 94 personer ombord, landade vid 16.30-tiden och fick parkera avsides på flygplatsen. Efter evakuering genomsökte polisens bombtekniker flygplanet, dock utan att hitta något misstänkt.

Den gripne mannen har enligt polisen berättat om anledningen till händelsen, men vad han sagt vill polisen inte berätta ännu. Det ska dock inte finnas något som kopplar honom till "någon organisation eller liknande", skriver polisen i Västra Götaland på polisens webbplats.

Polisens presstalesman Björ Blixter var på lördagen nöjd över hur snabbt det gick att utrymma flygplanet och få till en säkerhetsavspärrning.

– Det var lite med tanke på vad mannen tidigare har gjort som gjorde att vi agerade på detta sättet.

Men vem det var visste ni inte förrän i efterhand?

– Nej, fast samtidigt hade vi under resans gång våra misstankar om att det skulle kunna vara åt det här hållet, men fick inte det bekräftat förrän under natten.

Mannen anhölls

Nu fanns det ju ingen bomb på planet. Vad var då hans avsikt med att påstå det?

– Vi får återkomma till det. Han är hörd och har lämnat någon form av förklaring.

Har han sökt asyl?

– Det kanske ligger med i paketet, det vet inte jag, säger Björ Blixter.

Åklagare anhöll mannen på fredagskvällen. Misstanken gäller luftfartssabotage.

TT