”Vid vägspärrar sitter man på helspänn”

1 av 2
NYHETER

Överstelöjtnanten Claes Bernander var i Ukraina som observatör förra veckan.

Den nu kidnappade majoren efterträdde honom.

– När jag hörde att de skulle in i de östra delarna sa jag att det är ju där de behövs som mest, men att det också kan hända mest där, säger Claes Bernander till Aftonbladet.

Överstelöjtnanten Claes Bernander lämnade Ukraina under påskhelgen. Hans roll i OSSE-mission övertogs av majoren som i går blev kidnappad av pro-ryska separatister.

– Jag är övertygad om att vår man kommer att klara sig ur det här. Han är professionell och en van observatör, sa Claes Bernander när han intervjuades i Aftonbladet-tv under lördagsförmiddagen.

Enligt Bernander är alla instruktörer alltid obeväpnade. Deras roll är att inspektera ukrainska militära förband. Enligt de pro-ryska styrkorna som kidnappade dem anklagas de för att vara spioner.

Obehagligt i väggspärrar

– I samband med inspektionerna brukar några ukrainska officerare följa med. Troligtvis har man hittat någon där som man vill misstänkliggöra genom spionanklagelser, säger han.

Han var i tre län som ligger i de norra delarna av landet under sin tid i Ukraina. Att passera väggspärrar var det obehagligaste, enligt överstelöjtnanten.

– En väggspärr som är skyltad med en ukrainsk och en EU-flagga, den kanske inte är så obehaglig att passera som en som är omarkerad och där det står folk i olika uniformer. Och då sitter man på helspänn innan man vet vilken stämning väggspärren är i, säger  Claes Bernander.