Sydkoreas premiärminister avgår efter katastrofen

NYHETER

Sydkoreas premiärminister Chung Hong-Won meddelar att han avgår efter kritiken mot hur regeringen hanterat färjekatastrofen den 16 april. Över 300 personer omkom eller saknas.

– Jag ville avgå tidigare, men att hantera situationen var prioriterat, och jag ansåg att det var ett ansvarsfullt agerande att hjälpa till innan jag slutade. Men jag har beslutat att avgå nu, för att inte vara en börda för regeringen, sade premiärministern på en presskonferens på söndagen.

Chung bad om ursäkt, både för att han inte kunnat förhindra olyckan och för att han inte hanterat den på rätt sätt efteråt.

– Jag ansåg att jag som premiärminister måste ta mitt ansvar och avgå.

Ilska och kritik

Färjan Sewol sjönk på färden från hamnen i Incheon till semesterön Jeju. Över 300 personer, de flesta gymnasieelever och lärare, omkom eller saknas. Barnen fick order om att stanna i sina kabiner i väntan på ytterligare order.

Under söndagen angavs den bekräftade dödssiffran till 187.

Ilska och kritik har riktats både mot den saktfärdiga sök- och räddningsinsatsen och de motstridiga uppgifter som kommit från regeringen. President Park Geun-Hye blev nyligen utbuad av anhöriga till de saknade vid ett besök hos familjerna.

TT-AFP-Reuters