Prins Harry djupt tagen efter olycka

NYHETER

Fem brittiska soldater har omkommit i en helikopterkrasch i Afghanistan. Tre av de omkomna tillhörde samma förband prins Harry tjänstgjort i. Enligt källor var han djupt tagen efter att ha fått höra om olyckan.

Försvarsdepartementet i London beskriver lördagens krasch som en uppenbart "tragisk olycka".

– Våra tankar går till familjerna och alla de som älskade dem som förlorat livet, sade generalmajor Richard Felton på de brittiska styrkornas gemensamma helikopterkommando JHC.

Premiärminister David Cameron uttalade sig i liknande ordalag, medan brittiske prins Harry enligt tidningen Daily Mail var djupt tagen. Han tjänstgjorde i fjol i samma arméförband som tre av de omkomna soldaterna tillhörde. En fjärde av de förolyckade var en militär från Royal Air Force och den femte arméreservist inom underrättelsetjänsten.

Tagit på sig nedskjutningen

Olyckan är den dödligaste som drabbat den Natoledda Isafstyrkan sedan en amerikansk helikopter kraschade i december efter att ha träffats i ett talibanangrepp.

Lynxhelikoptern kraschade enligt en afghansk polistalesman i Takthta Pul i Kandaharprovinsen.

Talibanrörelsen uppgav att det var dess väpnade rebeller som skjutit ned den brittiska helikoptern. Upprorsmännen tar dock ofta på sig skulden även för händelser där de inte varit inblandade.

ARTIKELN HANDLAR OM