Historisk dag i Vatikanen – två påvar helgonförklaras

Nuvarande påven Franciskus har tänjt på reglerna – nu räcker det med ett mirakel

1 av 8
NYHETER

Grattis, Johannes Paulus II och Johannes XXIII.

Ni är numera helgon.

Det deklarerade påven Franciskus i dag.

Att Johannes Paulus II var en högt älskad påve har länge varit känt.

På söndagsmorgonen blev det tydligt exakt hur omtyckt han var.

Över en miljon människor samlades på Petersplatsen i Vatikanen för att vara med när nuvarande påven Franciskus, tillsammans med före detta påven Benedictus, helgonförklarade mannen, som dog i april 2005.

Den andre påven som också helgonförklarades, Johannes XXIII, föddes som Angelo Giuseppe Roncalli i november 1881 och var påve från 1958 fram till sin död 1963.

Han saligförklarades 2000 av Johannes Paulus II men fick alltså vänta fram tills nu med att bli helgon.

Många polacker

En stor majoritet av de troende som samlats på torget bar rödvita flaggor för att hedra Johannes Paulus polska ursprung. Många hade gjort långa pilgrimsresor från andra länder och köat sedan lördagen och sovit utanför portarna. Ytterligare hundratusentals köade sedan gryningen längs Via della Conciliazione som leder till Vatikanen och otåligheten var stor innan polisen öppnade portarna halv åtta på morgonen.

– Fyra påvar på en dag, Johannes Paulus II, Johannes XXIII, Benedictus och Franciskus, är en historisk händelse, det är historia som skrivs framför våra ögon, säger David Halfar som tagit sig till platsen från just Polen.

– Det är otroligt att få vara med och uppleva det här.

Stor kritik

Men helgonförklaringarna tas inte med glädje av alla. Det finns många som tycker att kanoniseringen av Johannes Paulus II har gått alldeles för snabbt, och att det fattas ett mirakel. Det har sedan tidigare slagits fast av kyrkan att en fransk nunna blev botad från Parkinsons sjukdom efter att hennes kloster bad till Johannes Paulus efter dennes död, men nu har man i sista stund också konstaterat att en kvinna i Costa Rica botades från sin svåra hjärnskada samma dag som påven blev påve, och att detta "inte kan förklaras på annat vis". 

Kritikerna menar också att han gjorde alldeles för lite gällande de många avslöjandena om pedofiler bland kyrkans präster som ägde rum under hans tid som påve.

Historisk händelse

Dagens gudstjänst var den första gången i den katolska kyrkans 2000-åriga historia som två påvar deltagit i en gudstjänst tillsammans, och omkring 10 000 poliser och säkerhetsvakter var på plats för att se att inget oförutsett hände.

Många internationella höghuvuden var på plats för att delta i den historiska ceremonin. Kungen och drottningen av både Belgien och Spanien var på plats. Så även Polens före detta president Lech Walesa och andra kungligheter från både Storbritannien och Andorra.

FAKTA

De två påvarna

  Johannes XXIII, påve 1958-1963. Född Angelo Giuseppe Roncalli. Italienare.

  Hans största insats var att han sammankallade Andra Vatikankonciliet (1962-65) som beslutade om en viss anpassning till det moderna samhället.

  Johannes XXIII uppmanade katolska kyrkan "att vara med i tiden" (aggiornamento), något som också skapade motsättningar i kyrkan mellan reformister och konservativa.

  Johannes Paulus II, påve 1978-2005. Född Karol Woytyla. Polack.

  Förste icke-italienaren på ämbetet sedan 1523.

  Johannes Paulus bidrog till kommunismens fall i Polen genom sin hållning mot kommunismen och popularitet i hemlandet.

  Konservativ i frågor som berör födelsekontroll.

ARTIKELN HANDLAR OM