Förhandlingsteam på väg för att medla

1 av 6
NYHETER

Den svenska majoren och hans medfångar betraktas nu som "krigsfångar", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

 Samtidigt är ett team från OSSE på väg till Slovjansk för att förhandla.

– Ett 80-tal av våra egna hålls också fängslade. Ett fångutbyte kan vara en möjligt utväg ur den här situationen, säger Stella Khorosheva, talesperson för de proryska styrkor som har kidnappat dem, till Aftonbladet.

De proryska separatisterna som håller de militära OSSE-inspektörerna säger att de är "krigsfångar", rapporterar AFP.

Samtidigt har den självutnämnde borgmästaren Vyacheslav Ponomaryov visat upp observatörerna på en presskonferens. De har bedyrat att de tas väl om hand.

– De behandlas som gäster, men det är klart att de är fångar eftersom det är krig, som Stella Khorosheva, Ponomaryovs prestalesperson, uttrycker det.

Hon berättar att svensken och hans OSSE-kollegor har det mycket bättre än de proryska separatisterna som hålls av "juntan i Kiev", som hon kallar den ukrainska regeringen.

– Varenda gång ni tar upp de utländska medborgarna kommer vi att prata om ett 80-tal av våra egna. De hålls fångna under dåliga förhållanden och torteras, påstår Stella Khorosheva.

Fångutväxling ett alternativ

Hon påpekar dock att en fångutväxling inte är ett krav från Ponomaryov. Men att det kan vara ett av alternativen.

– Vi är beredda att diskutera frågan.

En förhandlingsdelegation från OSSE beräknas komma fram till regionen i dag, säger organisationens talesperson till AFP.

USA:s president Barack Obama säger att de nya sanktionerna mot Ryssland som är på gång kommer att sända ett budskap om att landet måste stoppa sina "provokationer" i östra Ukraina, rapporterar TT.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter att ansträngningarna består av "olika kontakter" där "vi gör vårt yttersta" för att de "kidnappade OSSE militärinspektörerna ska friges".

Arbetet med att få gruppen på åtta OSSE-inspektörer fria leds av Tyskland, som också basar för den verifikationsgrupp där den svenske majoren ingår.

Även Ryssland pressar "borgmästaren" Vyacheslav Ponomaryov att fria gisslan. Moskva "vidtog åtgärder", enligt ryska UD, men skyllde på Ukrainas myndigheter för "gisslankrisen".

"Observatörerna uppgav att de var turister"

Stella Khorosheva ger inget rakt svar på frågan vad det proryska styret i Slovjansk anser om de ryska påtryckningarna.

– Vem kommer att släppa våra aktivister som sitter frihetsberövade och torterats?, berättar hon att Vyacheslav Ponomaryov sade tidigare under söndagen.

OSSE-teamet stoppades i fredags.

– När de stoppades uppgav de att de var i landet som turister, men de blev frihetsberövade när vi hittade en del komprometterande material, hävdar Stella Khorosheva till Aftonbladet.

Vad "materialet" består av vill hon inte berätta.

Samtidigt har kidnapparna själva visat upp bilder på de tillfångatagna officerarnas id-handlingar där det tydligt framgår att de är soldater. Och Mattias Robertsson, försvarets pressinformatör, uppger att anklagelserna mot den svenska majoren och hans kollegor låter "helt orimliga".

Men Stella Khorosheva står fast vid sin version.

– De åkte in i ett militärt område. De var civilt klädda. Vi var inte förvarnade om deras ankomst.  Med tanke på deras höga befattningar skulle vi fått veta om deras ankomst i förväg, säger hon.

”Bar uniform under tjänsten”

Men teamet, som har tysk ledning, var inbjudet av Ukraina. Samma regeringen som Stella Khorosheva och de prorryska separatisterna kallar för "junta".

Överstelöjtnanten Claes Bernander var i Ukraina i OSSE-mission under påskhelgen. Hans plats övertogs av majoren som i fredags blev kidnappad av pro-ryska separatister. Bernander understryker att han inte vet hur det gick till när svensken och de andra officerarna tillfångatogs.

– Men när jag var där åkte vi i en buss som var skyltad med OSSE-logga, under hela tjänsten bär man sitt lands uniform och vi hade också poliseskort, berättar Bernander.