Hökmarks S-sågning: "Saknas helt förslag om hur jobben ska bli fler"

Foto: Björn Lindahl
Gunnar Hökmark.
NYHETER

Socialdemokraternas valmanifest inför EU-valet har starkt jobbfokus.

Men enligt EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark saknas det helt konkreta idéer om hur jobben ska bli fler.

– Jag är genuint förvånad, säger han.

Tidigare i dag presenterade S-ledaren Stefan Löfven och EU-parlamentarikern Marita Ulvskog partiets valmanifest inför valet till EU-parlamentet den 25 maj. Det hela skedde på en valupptakt i Täby.

Fokus låg till stora delar på jobb, men även klimat och rättvisa villkor på arbetsmarknaden. Enligt både Löfven och Ulvskog är frågorna både viktiga men dessutom helt rätt för att nå en framgång i valet.

Sågas av Hökmark (M)

Men Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker och toppkandidat för Moderaterna, tycker att valmanifestet ekar tomt på konkreta förslag på hur jobben ska bli fler i Sverige och Europa.

– Jag är genuint förvånad. Jag har läst deras valmanifest och trodde det skulle finnas mer. Det är fyra sidor som bara handlar om mål, det finns ingenstans någon beskrivning om hur man ska få fler jobb, säger han.

Hökmark, en av M:s fyra ledamöter i EU-parlamentet, menar att det helt saknas idéer om hur den inre marknaden ska utvecklas. Han vänder sig också emot S-kravet på att svenska kollektivavtal ska gälla för alla som jobbar i Sverige, även de som kommit hit från andra länder.

– Vad de vill göra är att begränsa den fria rörligheten. De använder en retorik som liknar Sverigedemokraternas, som handlar om att göra det svårare för folk från andra länder att komma hit och jobba. Det står dessutom ingenting om hur vi öppnar upp tjänstesektorn eller hur det ska bli lättare att starta företag i EU.

Delar uppfattning om investeringar

Han håller dock med om S-förslaget om att det är viktigt att investera mer i forskning, utveckling och klimatomställning i stället för att lägga pengar på ett ineffektivt jordbruksstöd.

– Det delar jag helt och hållet. Men i övrigt finns ingenting som handlar om hur man får fler jobb. Det vi måste göra är att minska krångel och byråkrati. Det är Socialdemokraterna emot, säger Gunnar Hökmark.