Borg och Andersson drabbar samman i tv

Foto: SVT
Borg och Andersson i en tidigare SVT-debatt
NYHETER

Nu skruvas valtemperaturen upp ytterligare.

I kväll står slaget om den ekonomiska politiken och trovärdigheten.

I SVT:s Agenda drabbar finansminister Anders Borg (M) samman med sin huvudmotståndare - Magdalena Andersson (S).

Den 9 april lade regeringen fram sin vårbudget. Den innehöll bland annat en rad satsningar på skolan men även pengar till landsbygden, cancervården samt sänkta sjuklönekostnader för små företag. Samtidigt aviserade regeringen skattehöjningar på alkohol, tobak och fordon.

I efterhand har man också meddelat att man på längre sikt vill stärka upp det svenska försvaret.

S-budget i veckan

Veckan som kommer ska Socialdemokraterna presentera sitt svar på regeringens vårproposition. Flera satsningar har redan presenterats. Det handlar om obligatorisk gymnasieskola för alla upp till 18 års, sänkt pensionärsskatt, satningar på sjukvård och yrkesvux.

I dag berättade ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson (S) i en intervju för Dagens Nyheter att S även kommer att lägga 900 miljoner kronor årligen på ett förslag som syftar till att stimulera byggandet av hyresrätter. Stödet ska ges till kommuner utifrån hur många hyresrätter som byggs i förhållande till deras folkmängd och pengarna ska tas från de 12 kommuner i Sverige som har flest höginkomsttagare - alltså från det kommunala skatteutjämningssystemet.

SSU nöjda

Både SSU och LO har länge kämpat för att Stefan Löven och S-ledningen ska vara mer aktiva i sin bostadspolitik. Efter dagens besked var Gabriel Wikström, ordförande i SSU, nöjd.

– Vi har drivit på i frågan under en tid och är nöjda med att Socialdemokraterna tar steg i den riktning SSU pekat ut, säger han till Aftonbladet.

I kväll ska regeringens och Socialdemokraternas ekonomiska politik debatteras i SVT:s Agenda som sänds klockan 21.15. Där möts finansminister Anders Borg (M) och Magdalena Andersson (S). Om en vecka drabbar partiledarna för riksdagens åtta partier samman i Agendas partiliedardebatt.