Hätsk debatt mellan Borg och Andersson

1 av 4 | Foto: JONAS HERJEBY
NYHETER

Anders Borg och Magdalena Andersson gick båda till hårt angrepp mot varandra på söndagskvällen.

De två politikerna möttes i en debatt i SVT:s Agenda.

– Du borde be om ursäkt inför dig själv, det är du som sitter med fingrarna i syltburken. Du är faktiskt helt tokig, säger Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Magdalena Andersson.

Finansminister Anders Borg gick till hårt angrepp mot Socialdemokraterna och ifrågasatte de många vallöften partiet och Miljöpartiet samt Vänsterpartiet gett.

– Vi vill hålla ordning och reda i de offentliga finanserna. Socialdemokraterna, Vänsterparitet och Miljöpartiet är splittrade och lovar olika saker. Det är en orkan av förslag och i slutändan kommer man svika väljare, säger Anders Borg under programmet.

”Be om ursäkt”

Magdalena Andersson menar att regeringen skapat stora klyftor och lånat av skattebetalarna för att finansiera  skattesänkningar.

– I stället för att dra ur fingrarna ur syltburken och be om ursäkt så börjar du beskylla andra. Borgliga regeringar skapar oordning i finanser för tredje gånger i rad när de får chansen, säger hon.

Hon menar att Socialdemokraterna kommer att gå till val på en socialdemokratisk politik och att Anders Borg har större problem att skapa förtroende för sina förslag.

– Hälften av regeringspartierna riskerar att halka ur. Som opinionen ser ut får vårt parti fler mandat än alla allianspartier tillsammans, säger Magdalena Andersson.

”Struntar i ansvaret”

Borg svarar att han tycker det är oroande hur Socialdemokraterna tänker kring finanspolitiken.

– Man struntar i det ekonomiska ansvarstagandet när omvärlden är besvärlig och tuff. Det är djupt oroande. Vinner Socialdemokraterna valet kommer vi gå in i nästa lågkonjuktur utan säkerhetsmarginaler.

Magdalena Andersson berömde Anders Borg för hur regeringen skött den svenska ekonomin under lågkonjukturen, men menade att man nu vänt överskott till underskott.

– Vi tänker inte syssla med sådana substanslösa löften, sådan teater som du gör när du lovar en sak som du sedan bryter.

Eniga men oeniga

Både Borg och Andersson var överens om att breda överenskommelser behövs inom försvarpolitiken, särskilt med tanke på hur läget i Sveriges närområde förändrats i och med krisen i Ukraina.

Anders Borg ifrågasatte hur Socialdemokraterna ska få med Vänsterpartiet och Miljöpartiet på de tuffa satsningar som kan behövas inom försvaret.

– Det låter som att Borg inte har intresse av att ta ansvar för den blocköverskridande försvarpolitiken, svarade Magdalena Andersson.

”Från miljonärer till pensionärer”

Pensionärernas situation har kommit lite i skymundan i valrörelsen såhär långt. Under programmet debatterades hur deras situation ska kunna bli bättre.

– Vi kan behöva stötta upp för de pensionärer som har det minst. Med de skillnader som finns bland oppositionspartierna kommer det krävas skattehöjningar för att få igenom löftena, det kommer drabba pensionärerna också, säger Anders Borg.

Magdalena Andersson menar att ansvaret är regeringens.

– Jag förstår att pensionärerna är upprörda över den klyfta som regeringen skapat. De har vidgat den ytterligare mellan pensionärer och löntagare. Vi vill göra en satsning genom att ta lite från de med alla mest, från miljonärer till pensionärer.