Statistikdomen: debatten var mest käbbel

NYHETER

Det var en smutsig debatt i kvällens agenda.

Statistik visar att Anders Borg och Magdalena Andersson fokuserade på att kritisera motståndaren.

– Så fort de fick en fråga på vad de ville göra så gled de över på hur dåligt de andra hade gjort det, säger statsvetardoktoranden Anders Sundell som mätt hur mycket tid de två använde till kritik.

Debatten mellan finansminister Anders Borg och Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Magdalena Andersson var negativ. Mycket tid gick åt att kritisera motståndaren.

Mest negativ var Borg som använda cirka 4 minuter och 54 sekunder, av totalt 6 minuter och 37 sekunder, till att kritisera motståndaren. 74 procent av Borgs samtalstid lades till kritik.

Även Magdalena Andersson ägnade mycket av sin tid till att attackera Borg, närmare bestämt 4 minuter av de 6 minuter och 10 sekunder hon talade under debatten. 65 procent av Andersson samtalstid lades på kritik.

– Det här var den mest negativa debatt jag mätt, säger Anders Sundell.

”Reinfeldt sticker ut”

Söndagens debatt är den tredje som Anders Sundell mätt andelen kritik i.

För en dryg månad sedan möttes statminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Den gången lade Reinfeldt bara en tredjedel av sin tid på kritik av motståndarsidan. Löfven var mer kritisk och gick till angrepp mot Reinfeldt under hälften av sin talartid.

– Reinfeldt är den som stuckit ut mest när jag mätt. Han försökte påtala likheter mellan partierna. Det handlade om att ta bort vissa frågor från bordet, säger Anders Sundell.

”Visar karaktär”

Även Agendadebatten mellan Mikael Damberg (s) och Annie Lööf (c), i slutet av mars, har Sundell mätt. I den lade båda debattörerna omkring 60 procent av sin talartid på kritik.

Anders Sundell började mäta andelen kritik i debatter för att han tyckte att de var så tråkiga.

– Det var någon som sa att jag borde göra grafer för att göra det roligare. De kan visa på debattens karaktär, säger Anders Sundell och fortsätter:

– Det viktigaste är ändå innehållet i det som sägs. Det viktiga är var partierna står och vilka alternativ som finns för väljarna på valdagen.

Så mycket smuts kastade politikerna på varandra