EU-fientliga leder inför parlamentsval

Foto: AP
Muntra miner för UKIP Partiets ledare, Nigel Farage, ser ut att leda UKIP mot en stor framgång i det kommande Europaparlamentsvalet.
NYHETER

Det EU-fientliga partiet UKIP leder i den brittiska opinionen inför det stundande valet till Europaparlamentet.

Partiet leder trots rasistskandaler och anses vara immunt mot kritik.

Konsekvensen av opinionsläget kan bli att landet lämnar unionen.

Det högerpopulistiska partiet UKIP vill att Storbritannien ska lämna EU. Och kanske vill även britterna det, för inför valet till Europaparlamentet leder partiet i en ny opinionsundersökning.

I mätningen, som utförts av The Sunday Times, får UKIP 31 procent av sympatierna. Det placerar det framför Labour och Tories som får 28 respektive 19 procent.

Medvind trots kritik

Under förra veckan skakades partiet av uppgifter om att en av deras kandidater uttalat sig rasistiskt. Men trots den motgången – och andra incidenter som normalt skulle skada förtroendet för ett parti – så håller UKIP:s medvind i sig.

Den tidigare Labourministern Peter Hein säger att UKIP verkar vara immunt mot kritik och han tror att det kommer bli större än just Labour i det stundande valet, skriver brittiska The Guardian.

Kan lämna EU

På längre sikt kan det bli så att Storbritannien lämnar det europeiska samarbetet. Premiärminister David Cameron har lovat att britterna ska få rösta om landets medlemskap om han vinner i det brittiska parlamentsvalet 2015, skriver Ekot.

Liberaldemokraterna är det parti som är mest positivt inställda till EU. I den nya undersökningen har de mindre än tio procents stöd.

I Storbritanniens hålls val till Europaparlamentet den 22 maj.