Tack Björne - för 50 år i tidningens tjänst

Nu går vår ovärderlige trotjänare Björn Sigrelius i pension

1 av 2
Björne, 18, med sin pappa Sigge Sigrelius - maskinsättare som även han jobbade nästan 50 år på Aftonbladet.
NYHETER

Nästan fem decennier blev det.

Efter 49 år på Aftonbladet går Björn Sigrelius i pension den sista april.

– Det känns bra, fast du ska veta att det är blandade känslor, säger han.

Den sista april blir Björn Sigrelius sista dag på Aftonbladet - efter nästan 50 år. I augusti 1965 gjorde han sin första arbetsdag på tid­ningen. Under fem decennier har han haft en rad ­olika roller på Aftonbladet.

– Jag jobbade som maskinsättare under några år och fick sen möjlighet att pröva jobbet som manusfördelare. Rollen var en länk mellan redaktion och sätteri som fördelade arbetet mellan maskinsättarna. Den rollen hade jag även sen vi övergått från bly till fotosättning, säger han.

Historisk omkörning

Under 2000-talet har Björn Sigrelius arbetat på ­it-avdelningen och haft ­systemansvar för Afton­bladets redaktionella text- och layoutsystem. Höjdpunkterna har varit många genom åren. Björn ­Sigrelius nämner bland annat införandet av nya datasystem och när Aftonbladet gick om Expressen 1996.

– Tyvärr fick jag inte ­delta i festligheterna på kvällen. Jag och några till från tekniken befann oss på en prepressmässa i Genève och blev överbokade på flyget hem.

”Kamratskap” är ett ord som återkommer flera gånger när Björn Sigrelius sammanfattar sin tid på ­Aftonbladet. Det är kamratskapet han minns bäst - och det är kamratskapet han kommer att sakna mest.

Flera generationer

– När jag tänker på Aftonbladet tänker jag på en ­fantastiskt bra arbetsplats med ett härligt kamratskap och hur mycket kraft som helst, säger han.

Hur känns det egentligen att gå i pension?

– Det känns bra, fast du ska veta att det är blandade känslor.

Vad kommer du att göra nu?

– Snickra, måla, gräva, ”kärra” grus, åka lite båt och krama min härliga familj.

Björn Sigrelius är inte den enda i sin släkt med nära band till Aftonbladet.

– Pappa började som springgrabb/vaktmästarlärling 1935 och jobbade fram till 1981. Tomas, vår äldste son, extraknäckte ­under flera år på tidningsbilarna i Klara. Den yngste, Karl Novalli, är anställd på Schibsted Media och arbetar på Aftonbladets redaktion. I höstas fick mitt ­äldsta barnbarn Felicia praoplats i huset. Då utbrast Carsten Andersson: ”Inte kunde man drömma om att man skulle få arbeta med fyra ­generationer Sigrelius!”.

ARTIKELN HANDLAR OM