Sifo: Få M-väljare ska rösta i EU-valet

NYHETER

Bland alliansväljarna uppger bara en tredjedel att de ska rösta i EU-valet, enligt nya siffror från Nyhetssajten Europaportalen/Sifo.

Bara 31 procent av Moderaternas väljare svarar att de ska rösta.

Gunnar Hökmark.

De rödgröna väljarna är mycket mer benägna att rösta i EU-valet än alliansens väljare, visar en undersökning från Sifo i samarbete med nyhetssajten Europaportalen.

C ligger lägst

Sifo har frågat väljarna: "Hur troligt är det att du kommer att rösta i årets Europaparlamentsval?"

Bland de rödgröna väljarna svarar 44 procent att de "absolut säkert ska rösta", medan endast 33 procent av Alliansens väljare säkert ska rösta.

Lägst ligger Centerpartiets väljare med 30 procent. 31 procent av Moderaternas och 33 procent av Sverigedemokraternas väljare uppger att de säkert ska rösta.

I förra EU-valet röstade 45 procent av svenskarna.

Hökmark ej orolig

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, Moderaternas toppnamn inför EU-valet, uppger till Aftonbladet att han inte blir orolig av siffrorna:

– Jag känner tillförsikt och ser det som en spännande och viktig utmaning. Vi börjar nu en kampanj som kommer vara i fyra veckor och min erfarenhet hittills är att det finns ett intresse bland väljare. Det har än så länge skrivits och talats för lite om de här frågorna, men det kommer att öka mer och mer ju närmare vi kommer valet.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson kommenterar saken:

– Vi kan konstatera att vi är på väg in i en stor valrörelse och intresset kommer att öka. För vår egen del handlar det om att mobilisera väljarna.

Varför tror du att ni ligger lågt jämfört med andra partier i dag?

– Vår erfarenhet är att Moderaterna och Socialdemokraterna är de två partier som har svårt att mobilisera sina väljare. Men nu är vi i startgroparna för valrörelsen och det här är en utmaning.

FAKTA

Andel väljare som kommer rösta i EU-valet

Parti              Andel EU-röstare*

M                     31

FP                    40

C                     30

KD                   35

Alliansen totalt  33

MP                   48

S                     39

V                     59

Rödgröna totalt 44

SD                   33                 

* andel som svarat att de "absolut säkert kommer att rösta" i EU-valet. Källa: Nyhetssajten Europaportalen/Sifo.