S skuggbudget: Mindre klasser – redan i höst

1 av 2
NYHETER

På måndagen presenterade Socialdemokraterna sin skuggbuget.

Magdalena Andersson frågade sig varför Anders Borg inte satsar på skolan i år.

– Vi lägger 775 miljoner för mindre klasser i lågstadiet redan i höst, säger Andersson.

Socialdemokraterna avsätter i sin skuggbudget, som presenterades på riksdagen under måndagseftermiddagen, 775 miljoner kronor för att minska storleken på klasserna i skolan.

"Borde ha gjort något"

– Regeringen har lagt åtta budgetar utan satsningar på skolan. Nu har de ändrat sig, vilket är bra. Men varför låter man eleverna vänta på att ta del av satsningarna till nästa år? säger Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson och fortsätter:

–  I höstas lånade man till skattesänkningar i stället och lade inget på skolan. Vi tycker att man redan här och nu borde gjort någonting för skolan, mot bakgrunden av Pisa-resultaten. Vi avsätter 775 miljoner kronor för att minska skolklasserna redan i höst.

Satsningen finansieras genom att höjningen av alkohol- och tobaksskatterna införs redan 1 juli 2014.

Ett första steg i 90-dagarsgarantin, det så kallade utbildningskontraktet, tidigareläggs också till andra halvåret 2014. Om S skulle ha suttit i regeringen skulle 5 000 platser ha varit på plats i slutet av året. Kostnaden för detta bedöms till 200 miljoner kronor i offentlig sektor.

Vill bygga hyresrätter

S vill också ha sommarskola för niondeklassare som inte klarar behörigheten till gymnasieskolan.

Att införa det redan i sommar bedöms kosta 70 miljoner kronor.

Eftersom den inte kan bli obligatorisk, lanseras lockbetet om sommarjobb i kommunen.

– Det skulle bli en mycket bättre sommar för skoltrötta ungdomar än vad de får med den här regeringen, säger Andersson.

Kommuner som erbjuder sommarjobb till dem som studerar ska premieras. 80 miljoner kronor vill S satsa på ett sådant lockbete för mer sommarjobb.

S vill även avskaffa det partiet kallar "moderatmiljarden" till de rikaste kommunerna i landet och i stället bygga hyresrätter.

Frågar Borg om regeringsbildning

Andersson fick frågor om a-kassan och uppger att "Socialdemokraterna självklart går till val på höjd a-kassa", men ville inte gå in på frågan i större detalj.

Magdalena Andersson avslutade presskonferensen med tre frågor till Anders Borg:
1. Varför lägger inte regeringen några förslag för jobben?

2. Varför ska Sveriges elever vänta på insatser i skolan? En investering hade varit möjlig redan i höst.

3. – Vi har pekat ut MP, FP, V och C som möjliga partier som vi kan tänka oss samarbeta med i en regering.
Hur ska Borg få igenom sin politik efter valet?
– Sannolikheten för majoritet måste ses som liten i dag.

Borg: "Förslagen spretar"

Finansminister Anders Borg viftade bort Andersson tre frågor. Han menade att regeringen visst gör stora satsningar för jobben genom att förstärka ekonomin och att man också förbättrar utbildningen.

Han slog fast att oppositionens förslag spretar betänkligt – och att det är ett stort bekymmer att väljarna inte får veta hur S, V och MP tänker sig att ett regeringssamarbete ska se ut vid en eventuell valvinst.

Dessutom, menade han, skulle Socialdemokraternas och Miljöpartiets skatteförslag sammantaget göra det betydligt dyrare för alla löntagare. Enligt finansministern skulle kostnader för höjda sociala avgifter för unga, fördubblad restaurangmoms och höjd lastbilsskatt i slutändan vältras över på hushållen i form av minskad köpkraft.

– Om man är en familj med två arbetande så kostar det i storleksordningen ungefär 500 kronor per familj och månad, säger han.

"Oklara svar"

Carl B Hamilton, ekonomiskpolitisk talesperson i Folkpartiet, tyckte att Magdalena Anderssons vårmotion lämnade många frågetecken.

– Svaren var väldigt oklara om de stora frågorna inför nästa mandatperiod. Sveriges största parti kan inte leverera klara besked när det gäller a-kassan, sjukförsäkringssystemet och skolan. Det räcker inte att mörka om utmaningarna för skolan under nästa mandatperiod genom att tala om sommarskola nu, säger han.

Att Andersson menar att det är en lågoddsare att anta att S kommer med besked om till exempel höjd a-kassa i sitt valmanifest inför riksdagsvalet i höst ger Hamilton inte mycket för.

– Det är en lågoddsare att det här handlar om en konflikt med LO. De vill ha högre ersättning och Andersson menar att det inte finns pengar till det, säger han.

Men Carl B Hamilton tror också att S brist på besked handlar om a-kassa och sjukförsäkring kan handla om att partiet vill undvika attacker där Alliansen målar ut S som ett bidragsparti.

FAKTA

Redan aviserade förslag

Socialdemokraterna har under våren presenterat några förslag på hur de vill använda de 32 miljarder kronor de samlat ihop i finansiering av reformer under nästa mandatperiod.

De vill lägga 2,5 miljarder kronor på 30 000 fler platser inom komvux, yrkesvux och yrkeshögskola från 2015. Det uppges vara 900 miljoner kronor mer än vad S förslog i budgetmotionen i höstas.

De platserna är en viktig del i S-löftet om att unga arbetslösa ska ha jobb, utbildning eller praktikplats inom tre månader. Den så kallade 90-dagarsgarantin, för unga arbetslösa, är tänkt att genomföras successivt under nästa mandatperiod. En del av de 30 000 platserna ingår också i S-planen för att avveckla fas 3 i regeringens jobb- och utvecklingsgaranti för arbetslösa.

S vill också lägga två miljarder kronor på fler vårdplatser och sänka skatten för pensionärer med 50 kronor i månaden 2015. Båda förslagen fanns med redan i höstens budgetmotion.

S har också presenterat förslag på ett par förändringar i årets budget. Partiet vill redan till halvårsskiftet överföra 400 miljoner kronor från försvarets anslag för internationella anslag till verksamheten i Sverige. S vill dessutom utöka barnmorskeutbildningen med 100 platser redan i höst.

Sammanställning: TT