Här flyr Maud Olofsson frågorna

NYHETER

ÖSTERSUND. Här flyr Maud Olofsson från Aftonbladets frågor.

Den före detta näringsministern och Centerledaren vägrade att uttala sig om Nuonaffären - och de olika versioner som har lämnats till KU.    

– Jag har bestämt mig för att inte ge några kommentarer alls innan KU är klar, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Statliga Vattenfalls köp av holländska Nuon för 97 miljarder kronor 2009 blev inte bara en ordentlig förlustaffär - utan det har också blivit en belastning för regeringen.  

Maud Olofsson (C), som då var näringsminister, har sagt att hon informerade regeringens inre kabinett, där finansministern och statsministern ingår, innan köpet genomfördes den 11 februari 2009.

Ny styrelseordförande

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) frågades ut av riksdagens konstitutionsutskott (KU) för knappt två veckor sedan - men båda säger sig ha varit omedvetna om affären innan köpet blev klart

Men Maud Olfosson har vägrat att komma till KU - och i stället skickat ett skriftligt svar.

Aftonbladet har sökt Maud Olofsson under de senaste veckorna, men hon har hittills valt att inte ställa upp på någon intervju om vem som egentligen visste vad om Nuonaffären.

Under måndagen valdes hon till ny styrelseordförande för besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita under en föreningsstämma i Konserthuset i Stockholm.

”Anständighet”

Maud Olofsson själv var inte på plats, utan befann sig i stället i Östersund för en årsstämma med fastighetsbolaget Diös, där hon också sitter i styrelsen.

Aftonbladet var som enda tidning på plats för att få möjlighet att ställa några frågor om turerna kring Nuonaffären - och KU;s förhör med Reinfeldt och Borg. 

Men när den före detta näringsministern informerades om detta valde hon att omedelbart lämna lokalen - och fly in i ett trapphus.  

– Jag har bestämt mig för att inte ge några kommentarer alls innan KU är klar. Tycker att det ligger en anständighet i att om jag inte går till KU så ska jag inte uttala mig i media heller, skriver Maud Olofsson i ett mejl under förra veckan.

FAKTA

NUON

 I februari 2009 köpte statliga Vattenfall holländska Nuon för 89 miljarder netto, den hittills största kontantaffären i Sverige. 

Sedan dess har värdet på Nuon skrivits ned kraftigt, vilket bidrog till att Vattenfall gjorde en förlust på 15 miljarder kronor i fjol, och slopade utdelningen till ägaren staten. Året innan var utdelningen till staten 6,9 miljarder kronor.

 Riksdagens konstitutionsutskott, dit förra näringsministern Maud Olofsson (C) anmälts för sin hantering av affären, inledde sina utfrågningar den 1 april. 

Idag, tisdags frågades Olofssons statssekreterare Ola Alterå och finansminister Anders Borgs ut. 


 Maud Olofsson har sagt nej till att bli utfrågad.

Källa: TT