Porrsurfande tjuv tagen på bar gärning

Fångades på bild av datorns kamera

NYHETER

När kollegan blev av med sin dator vid ett bilinbrott bestämde sig Erik Aulin för att ta saken i egna händer. Han hackade sig in på den stulna datorn och lyckades få kontroll över kameran. På andra sidan skärmen satt tjuven, halvnaken och surfade på porrsajter.

– Det var jag inte beredd på, säger Erik Aulin.

Det var onsdagen den 23 april som en kollega till Erik Aulin, som är IT-chef på företaget Ustwo, hade inbrott i sin bil. I samband med händelsen stals hennes väska och dator. 

– Vanligtvis tänker man att det inte finns så mycket att göra, säger Erik Aulin.

Men när han kom tillbaka till jobbet några dagar senare fick han en positiv överraskning. 

– Datorn hade kommit online under natten, vilket betyder att jag kunde installera ett program som kunde plocka hem bilder från skärmen och kameran.

”Jag var inte alls beredd”

Vad bilderna föreställde var Erik Aulin inte beredd på.

På andra sidan skärmen satt det en halvnaken man i 45-årsåldern. 

– Man visste inte vad man skulle förvänta sig, så pang kom den bilden. Jag var inte alls beredd på det.

Kollegorna samlades snabbt runt datorn och bilderna han precis tagit på personen på andra sidan skärmen.

– Det var lite chockerande, säger han och skrattar.

Skärmdumpar visade att den misstänkte tjuven surfade runt på olika porrsajter.

– Det var rätt grova hemsidor med mycket snusk på.

Tjuven avslöjade sig själv

Programmet som installerades kunde även lokalisera datorn, och på så sätt fick Erik Aulin reda på vilken adress datorn befann sig på. På adressen låg det dock ett flervåningshus och polisen kunde inte gå vidare med informationen.

– Men efter en dag loggade tjuven in på sin mailadress, och då kunde jag se ett namn som jag sedan gav till polisen, säger Erik Aulin.

Den misstänkte tjuven greps och anhölls i fredags och idag pågick häktningsförhandlingar mot honom i Malmö. Han är misstänkt för stöld ur bil alternativt häleri.

Ses som vardagshjälte

Erik Aulin har fått många positiva reaktioner för sitt agerande och blivit kallad för både vardagshjälte och detektiv. Även polisen är väldigt nöjda över Eriks insats. 

– Det är strålande. Tack vare den information vi fått av Erik har vi kunnat koppla den nu misstänkte till ärendet, säger Linda Pleym på Malmöpolisen.

Linda Aus