Sahlin: Kräver mycket motstånd

NYHETER

Den förra S-ledaren Mona Sahlin ger inte upp kampen mot nazismen. Hon talar samtidigt som Svenskarnas Parti på första maj i Jönköping.

– Man kan protestera mot nazismen med ord. Det tror jag är jätteviktigt i Jönköping, säger hon i Aftonbladets Partiprogrammet.

På torsdag ska den tidigare S-ledaren Mona Sahlin likt många andra Socialdemokrater förstamajtala i Jönköping.

Det ska även nazistiska Svenskarnas Parti.

Det är ingen slump. Sahlin berättade i helgen för Aftonbladet att det var hennes önskan.

– De visar upp sig och ställer upp i val i flera kommuner. Det måste följas av att vi visar hur mycket demokrati och respekt betyder för oss alla. Det behövs inga tysta majoriteter, vi behöver många synliga och modiga majoriteter. På första maj skall det i Jönköping handla om just det. Att hylla demokratin, sa hon.

”Visa vad demokrati är”

I kvällens Partiprogrammet direkt från Scandic Grand Central i Stockholm berättade hon mer om sin kamp mot nazismen:

– Varför jag väljer att tala på första maj är uppenbart. Det är snarare så att nazisterna har valt att försöka göra första maj till något annat. Jag vill verkligen vara en av dem som visar avsky mot intolerans, säger Mona Sahlin och tillägger att man kan protestera mot nazismen med ord och inte genom att kasta sten.

– Det tror jag är jätteviktigt i Jönköping, säger hon.

Sahlin har sedan hon klev av posten som Socialdemokraternas partiledare fortsatt sin kamp. Hon sitter bland annat i Expos styrelse.

– Jag vet hur många människor i Sverige som är rädda. Då kan vi inte säga att vi ska vara tysta. Då måste vi visa vad demokrati är.

”Kräver mycket motstånd”

Under Partiprogrammets gång fick Sahlin hyllningar av Aftonbladets tittare.

Hon har till skillnad mot en del andra politiker inte tystnat. I dag anser hon att hennes liv består av både politik och styrelseuppdrag samt att driva opinion mot nazismen.

– Det är inte Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt som är problemet. Det är alla tysta fega människor på torgen som inte vågar säga vad de tycker. Det måste vi göra nu.

Den extrema högern ställer upp i drygt 30 kommunval i höst. Rörelsen har ökat.

– Det kräver mycket motstånd från oss alla.