Nytt förbud kan ge chockhöjning av avgifter

Foto: P-O Sännås
Emilie Johansson, 28, bor i en bostadsrätt i Hägersten och betalar nästan 7 000 kronor i månaden.
NYHETER

Boendekostnaderna för många bostadsrättsägare riskerar att stiga kraftigt.

Statliga Bokföringsnämnden (BFN) slår nu fast att progressiva avskrivningar i bostadsrättsföreningar förbjuds i framtiden.

Förbudet kan leda till att bostadsavgifterna höjs med hela 40 procent.

– Det är orimligt, säger Helena Gustavsson, chefsekonom på Sveriges Bostadsrättscentrum.

Från i år förbjuds alla bostadsrättsföreningar att använda sig av progressiva avskrivningar, enligt ett beslut i Statliga Bokföringsnämnden. Progressiv avskrivning, där avskrivningarna blir större med åren, används brett. Nämndens beslut kan innebära att föreningar antingen tvingas chockhöja avgifter eller redovisa stora förluster.

Om en bostadsrättsförening struntar i att följa det nya regelverket så kan föreningens revisor inte rekommendera att styrelsen ges ansvarsfrihet.

5000 kan bli 7000

Enligt Helena Gustavsson, chefsekonom på Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC), kan avgifterna komma att höjas med 40 procent. En bostadsrättsägare med en månadsavgift på 5 000 kronor skulle alltså få betala 7 000 kronor i stället.

– Det är orimligt. Medlemmarna i en bostadsrättsförening betalar redan löpande avgifter för underhåll samt avgifter till föreningens fond. Man använder sig av både livrem och hängslen i nuläget och behöver inte betala mer, säger hon.

Hon råder bostadsrättföreningar att inte höja avgifterna utan att snarare tillåta underskott i årsredovisningen, vilket innebär stora negativa ekonomiska resultat för styrelserna. Något som gör det svårare för vanliga lekmän att tyda årsredovisningar när de ska köpa bostad.

"Många kommer redovisa negativt"

– Många styrelser kommer att redovisa negativa kalkyler, men det behöver inte betyda att de inte har tillräckligt med pengar i kassan. Det blir en ökad osäkerhet generellt om vad som gäller, säger Helena Gustavsson.

Och underskotten kan bli enorma. För en fastighet som byggdes för 170 miljoner och ska göra avskrivningar för en 100-årsperiod blir det 1,7 miljoner per år.

– Förr låg det på kanske hundratusen per år, säger Helena Gustavsson.

Förbudet berör alla bostadsrättsföreningar men drabbar främst nyproduktioner och fastigheter som ombildats till från hyresrätt till bostadsrätt.

"Måste flytta till Norrland"

Emilie Johansson, 28, bor i en bostadsrätt i Hägersten och betalar nästan 7 000 kronor i månaden.

– Jag tror att jag skulle få säga upp mig och flytta till Norrland om de höjde avgifterna. Jag jobbar inom ideell sektor och det är ganska tajt som det är redan nu, säger hon.

Hon flyttade till bostadsrätten eftersom avgiften var lägre än för de flesta hyresrätter i Stockholm.

– Det skulle ju bli ännu dyrare om de höjde. Om det blir akut skulle jag säkert kunna ta in vänner som hjälper mig med hyran, jag känner så många som är utan bostad.