Dödades med 43 knivhugg

1 av 3 | Foto: TORD WESTLUND
NYHETER

33-åringen levde när han lämnades med 43 knivhugg och skärskador på kroppen.

När ambulanspersonalen fick tillträde till brottsplatsen var han död.

I dag – tisdag – avslutas den sju dagar långa mordrättegången vid Hudiksvalls tingsrätt med slutpläderingar.

Två män, 22 och 27 år, står åtalade misstänkta för mord alternativ medhjälp till mord på 33-åringen.

De nekar till anklagelsen.

Skottsäkra västar och kniv

Trots de många rättegångsdagarna kvarstår många frågetecken om vad som egentligen hände vid Björktjäratjärn i Bollnäs 14 december förra året.

Helt klart är att de gamla kompisarna, 22-åringen och 33-åringen, bestämt möte för att ”göra upp” om en skuld dem emellan på 2000 kronor.

22-åringen tog med sig 27-åringen till mötet vid tjärnen. Båda utrustade med skottsäkra västar och kniv.

33-åringen kom beväpnad med en pistol. Polisutredningen visar att 33-åringen sköt och skottskadade 22-åringen. Tre tomhylsor har hittats.

27-åringen hävdar att han också blev beskjuten – men inte träffad – när han rusade fram i sicksack mot 33-åringen. Vid den brottningsmatch som följde hugger han 33-åringen i axeln och i ena handen.

Två hugg.

Rörde på sig

Vem som stått för de övriga 41 huggen/skärskadorna är en gåta för tingsrätten att lösa. 22-åringen hävdar att han inte deltagit i misshandeln alls då han blev träffat i benet inledningsvis och blev liggande på gångvägen.

Han erkänner att han tagit med sig en kniv och en kolsyrepistol när han gick hemifrån men hävdar att han slängt vapnen ifrån sig innan mötet med 33-åringen.

De misstänkta har påstått att det funnits en fjärde person på platsen. Något som motbevisats av vittnen som enbart sett tre personer.

Den tekniska undersökningen visar att blod och dna från 33-åringen även funnits på 22-åringen. Men här hävdar försvaret att polis och räddningspersonal har kunnat föra över detta. Något som anses ha varit möjligt.

Flera vittnen har berättat att de såg 33-åringen röra sig där han låg på marken efter knivmisshandeln.

Ingen puls

De båda misstänkta lämnade brottsplatsen för att möta 22-åringens flickvän och lämna ifrån sig en kniv och mordoffrets mobiltelefon innan de återvände till brottsplatsen och ringde SOS-alarm. Det hade då förflutit 20 minuter.

Polis och ambulans anlände fem minuter senare. Enligt poliserna som först var framme på brottsplatsen hade 33-åringen ingen puls när de kollade.

Först sedan poliserna säkrat platsen släpptes ambulanspersonalen fram. Då hade det gått ytterligare 15 minuter. 33-åringen var livlös och upplivningsförsöken förgäves. 33-åringen hade enligt rättsläkaren dött av förblödning och kan ha räddats om han fått hjälp i tid.