Sverige pressade Schweiz om Gripen-affär

Foto: SVD/TT
Jas 39 Gripen.
NYHETER

Sveriges ambassad försökte aktivt påverka Schweiz parlament inför omröstningen om att köpa Jas Gripen-plan, rapporterar Ekot.

Ambassadör Per Thöresson upprättade listor över kritiker - och lämnade över uppgifterna till den schweiziska försvarsministern.

I slutet av maj håller Schweiz folkomrösning om landet ska köpa 22 Jas Gripen-plan till ett värde av 23 miljarder kronor.

Parlamentet har redan röstat ja - men nu kommer nya uppgifter om att Sveriges ambassad aktivt försökte påverka schweiziska politiker inför omröstningen.

Samtal med politiker

Enligt hemligstämplade dokument som Ekot tagit del av upprättade Sveriges ambassadör Per Thöresson listor över politiker som var osäkra eller kritiska mot köpet.

Uppgifterna gav han sedan vidare till Schweiz försvarsminister Ueli Maurer.

En vecka innan omröstningen träffade också Thöresson flera av de utpekade politikerna - och lyckades få flera av dem att ändra sig, uppger Ekot.

När omröstningen ägde rum i slutet av augusti röstade 14 politiker ja, nio röstade nej och två personer avstod från att rösta.

"Det är aggressivt"

Folkrättsexperten Said Mahmoudi kritiserar ambassadörens agerande.

– Han inte bara träffar folk och pratar med dem, utan försöker att påverka hur de ska agera. Han förser folk med listor, med rekommendationer om hur man ska göra och inte göra. Det är aggressivt. Det är på gränsen till att betraktas som inblandning i Schweiz inre angelägenheter, säger han till Ekot.

Ekot har tidigare avslöjat Sveriges ambassads planer på att påverka den kommande folkomröstningen, som hålls om knappt tre veckor.

Bildt: "Ska de göra"

Ambassadör Per Thöresson har valt att inte kommentera Ekots uppgifter.

På Twitter kommenterar utrikesminister Carl Bildt inslaget:

"Ekot försöker bli upprört över att Sveriges ambassader stöder svensk export. Det skall de självklart göra", skriver han.

Bildt verkar ta avslöjandet med ro.

"Jag ser att Ekot lyckats få eko av vänsterpartiet. Men knappast mer än så. Jojo", skrev han sent på tisdagskvällen.