Så avslöjar vi våra mörkaste hemligheter

Det våras för anonyma bekännelseforum på nätet

1 av 4 | Foto: Postsecret.com
Frank Warren får egentillverkade vykort med främmande människors hemligheter.
NYHETER

Förr biktade man sig i kyrkan. Nu avslöjar folk sina mörkaste hemligheter anonymt på nätet.

Hundratusentals delar sina hemlisar på sajter som till exempel "Postsecret". Allt från otrohet till att man kissar i duschen.

Alla bär vi på hemligheter som ingen annan vet om, det kan man säga med ganska stor säkerhet. Något pinsamt, en sak som är tabu att prata om eller som man inte avslöjar av rädsla för folks reaktioner.

Men på nätet finns forum för de som vill bekänna. Och för de nyfikna som vill läsa.

Amerikanen Frank Warren startade 2004 ett konstprojekt med namnet PostSecret. Han delade ut färdigtryckta vykort med uppmaningen att skriva ned något de aldrig avslöjat för någon.

– Det människor berättar om är oftast sådant som omgivningen fördömer eller ogillar, exempelvis sexuella tankar eller tabubelagda känslor. Men hemligheterna kan också vara dagdrömmar eller vardagliga pinsamheter. En trivial, men världsomspännande, hemlighet är: "Jag kissar i duschen.", säger Frank Warren till Svenska Dagbladet.

Tio år senare har en halv miljon människor skickat sina vykort till Frank Warren. Efter ett tag började folk tillverka sina egna kort och nu fyller de väggarna hans källare.

Avslöjar otrohet och duschkiss

Intresset blev så stort att han 2005 startade bloggen postsecret.com. Där lägger Frank Warren varje vecka upp ett tjugotal nya hemligheter.

Allt från hemska övergrepp och otrohetsaffärer till att man stjäl tidningar från en kollega eller i hemlighet önskar sig en ny bil.

"Jag har kört samma bil sedan 1992 för att jag är livrädd för att bli blåst av en bilhandlare igen", står på ett kort som lades upp nu i helgen.

Bloggen har blivit populär och närmar sig nu 700 miljoner besökare. Frank Warren har även skrivit fem böcker med "postsecrets" och reser världen runt med sina föreläsningar.

Intresset är stort

Men även andra forum har dykt upp i svallvågorna av "Postsecret". På appen "Whisper" lägger miljontals anonyma användare ut hemligheter. Intresset är stort, tre miljarder sidvisningar per månad.

Den nyare appen "Secrets" fungerar ungefär likadant, men kopplar upp sig mot användarnas kontaktlista i mobilen. Du får ett meddelande om att någon av dina kontakter, eller någon av deras kontakter, delat en hemlighet.

– Det finns en längtan efter äkthet och uppriktighet i vår kultur. Vi är inte bara intresserade av andras sanna känslor, utan vill också prata om våra egna. Eftersom allt färre ser kyrkan som en plats för bikt, har andra slags rum uppstått där människor kan bekänna sina hemligheter och prata om sig själva på ett mer öppet sätt, säger Lisa Ehlin, forskare vid institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet till Svenska Dagbladet.

Dessa bekännelseforums popularitet kan tänkas bero på att andra sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram är så öppna. Där visar folk oftare upp en bild av hur bra de har det. En bild som inte alltid stämmer.